Forbes класира най-богатите дами в света

Те са... най-богатите жени на света

Forbes класира най-богатите дами в света

102 жени успяха да попаднат в класацията на Forbes за най-богатите в света спрямо 89 за миналата година.

 

Общото състояние на двадесетте най-богати сред тях е 232 млрд. долара, което е доста по-малко от това, с което разполагат двадесетте най-богати мъже. При това само една от тях е направила богатството си сама, а не го е получила като наследство.

 

За поредна година най-богата жена в света е Кристи Уолтън, наследница на империята Wal-Mart с 26.5 млрд. долара, което й позволи да влезе в челната десетка на общата класация. Вдовицата на Джон Уолтън наследи бизнеса през 2005 г. , след неговата смърт при авиокатастрофа, и продължи да го развива, инвестирайки във First Solar.

 

Най-богатата европейска и втора в класацията за най-богати жени е Лилиан Бетанкур, собственичка на L'Oreal със състояние от 23.5 млрд. долара, което й отреди 15-о място в общата класация. Тя също наследява империята от баща си.

 

Челната тройка завършва с Алис Уолтън - още една представителка на клана Уолтън, притежаваща 21.2 млрд. долара. Живееща и до днес в ранчо в Тексас, я си спечели прозвището "най-скучната милиардерка в Америка" с което я окичи жълтата преса.

 

Чилийката Ирис Фонтбона- глава на семейството, контролиращо една от най-големите медни мини в света Antofagasta, и притежаващо дялове в Quineco и курорти в Хърватия, зае четърто място с 19.2 .млрд. долара След смъртта на съпруга си Андонико Лукшич, през 2005 г. тя наследява семейния бизнес.

 

Челната петица затваря Сузане Клатен със състояние от 14.6 мрд. долара. Наследницата на автомобилния концерн BMW е и член на надзорния съвет на химическата компания Altana, в която контролира 95%.

10 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay