Бъди своя личен адвокат

 

Все някога се изправяме пред ситуация, в която избираме, по една или друга причина, да си замълчим, вместо да се защитим или да обясним до край какво имаме предвид, какво искаме, как сме се почувствали... Навярно причината е в срамежливостта или пък не се сещаме за точните думи в точния момент, а може и да ни е прекалено неловко. Обикновено, след като си замълчим, животът продължава естествения си ход, но има ситуации, в които си струва да бъдем адвокати сами на себе си, без значени колко неудобно ни се струва. Ето някои от тях:

 

1.  в лекарския кабинет

Понякога не знаеш как да зададеш въпроса, който те интересува, достатъчно интелигентно и с подходящите думи, докато в други случаи дори не си наясно какво точно искаш да попиташ. Това може да направи комуникацията в кабинета доста проблемна. Ако обаче имаш чувството, че твоят лекар изобщо не те слуша, не вниква в проблема ти и гледа да те отпрати по-бързо, продължавай да говориш и да обясняваш какво точно усещаш, докато не си 100% сигурна, че има адекватна обратна връзка.

 

2. в ресторанта

Ако плащаш за храна, или вино, или каквото и да е, ти трябва да си го харесала. Това значи, че ако не отговаря на описанието или на очакваното качество, можеш да го върнеш и имаш пълното право да бъдеш недоволна. Няма да е толкова неудобна сцена, колко си мислиш предварително, че ще се получи.

 

3. с Него

Да заживеете ли заедно? Дали да започнете да се виждате и с други хора? Изглеждат като най-трудните въпроси, по които да се застъпиш за себе си и да защитиш ясно и аргументирано тезата си. Може да загубиш много, но ако не си честна относно това какво искаш и кога го искаш, то ти а) няма да го получиш или б) ще се озовеш в ситуация, в която изобщо не искаш да бъдеш.

 

4. в такси

Осъзнаваш, че обикаляте в кръг, нали? Кажи го!

 

5. с шефа и колегите

Да, това е задължителното поле, където трябва да бъдеш адвокат сама на себе си и да се погрижиш за правата си (стига да си изрядна и със задълженията, разбира се). Поискай това, което смяташ, че заслужаваш - директно, ясно и без агресия или речи сходни на ултиматум. Когато го направиш, ще се увериш, че всичко, което си чувала и чела по темата е вярно - ако сама не се погрижиш за подобряването на работните условия и отношения, никой друг няма да го направи вместо теб!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay