Щастието се постига лесно

Тайните на щастието

Щастието се постига лесно

Медицинската дефиниция за щастие е "състояние, при което липсват фактори, водещи до нещастие, като например страх или болка". Естествено, това определение е доста крайно – за обикновените хора щастието е просто съвкупност от поведение, мироглед и събития в живота, които засягат точно определен човек. В този смисъл, щастието е персонално и представлява величина, която може да бъде измерена само от "притежателя" ѝ. Все пак животът е 20 % какъвто си го направите и 80 % какъвто го приемате.

 

Какво (не) предизвиква щастие

Психолозите са установили, че парите, полът, доходите, расата, образованието и социалният статус не влияят особено на щастието. Изненадващо е, че и значими събития, като встъпване в брак или раждане на дете, са кратки мигове от приятното усещане, но са последвани от още по-дълъг момент на нормално настроение. Доказано е, че щастливите хора споделят определени лични качества – високо самочувствие, оптимизъм, общителност и усещане за контрол над живота. Що се отнася до външните фактори, оказва се, че само силната социална подкрепа оказва влияние върху настроението на индивида, а именно – неговите приятели.

 

Ако искате да сте по-щастливи или щастливи по-често...

 

Грижете се за тялото си

Правете упражнения, независимо какви. Всеизвестно е, че спортът гони всякакви тревоги, а най-добрият начин да се справите с депресията е да бъдете активни. При движение, в мозъка се отделят серотонин и допамин, които стимулират отделянето на хормон на щастието. Динамичният начин на живот ще помогне да възвърнете доброто си настроение, а аеробните занимания засилват имунната ви система.

 

Яжте сложни въглехидрати

Консумацията на бонбони, вафли и всякакви други сладки неща, води до шоково покачване на серотонина в кръвта. Този миг на щастие обаче е последван от ужасяващ спад в настроението, а гладът ви за "нещо сладко" става още по-неконтролируем. Затова не участвайте в тази подла игра, а набавете необходимите вещества на организма си, като ядете само сложни въглехидрати. Макароните, оризът, картофите, бобовите растения, хлябът, плодовете и зеленчуците се абсорбират по-бавно и набавят серотонин на мозъка постепенно и за по-дълъг период от време.

 

Нека бъде светлина

Хормонът на щастието покачва своите нива, когато стоите на слънчева светлина. Зимно време, когато е мрачно и се стъмва рано, може просто да постоите на силна изкуствена светлина. Лампите в офиса далеч не заместват Слънцето, но наистина трябва да се пазите от тъмнината – тя понижава тонуса и кара човек да се чувства в депресия.

 

Преоткрийте малките удоволствия

Ежедневието ви със сигурност е натоварено, но независимо от това, колко задачи имате за деня, се погрижете да останете поне за малко насаме със себе си. Само трябва да откриете дребните неща, които ви радват – пуснете си любима песен, донесете си чашата за кафе от вкъщи, почетете малко или пък си сварете чай, вместо да го правите от пакетче. Цветовете също влияят на настроението – топлите, светли и наситени цветове помагат да се справите с лошото настроение.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay