Празникът на влюбените

Празникът на ЛЮБОВТА

Празникът на любовта или още познат в целия свят като Свети Валентин – червени сърца, мечета, картички, шоколадови бонбони и рози...

 

Някои хора казват, че когато обичаш истински не ти трябва точно определен ден в годината, за да го показваш, други пък твърдят, че в забързаното ежедневие и натоварения график все по-често забравяме да си кажем по едно "обичам те" и няма нищо лошо да има един специален ден, който да ни напомни колко хубаво е да си влюбен.

 

Макар Свети Валентин да е католически празник, без значение от вяра и етнос, хората по целият свят вярват, че няма нищо по-велико от любовта.

 

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва романтичната любов през Средновековието.

 

Ако пък Купидон не е прицелил любовната си стрела към вашето сърце и сте далеч от състояние на влюбеност и пеперуди в стомаха, то на днешния ден можете да изберете да празнувате Трифон Зарезан.

 

Напоследък се превръща в традиция хората, които не са обвързани, да празнуват заедно с лозарите и винарите, пък и Трифонов ден си е български народен празник в чест на Свети Трифон – покровител на лозята.

 

В негова чест на 14-ти февруари празнуват също градинарите и кръчмарите. Старателно приготвената трапеза включва не само вино, но и домашно приготвена питка, както и пълнена кокошка с ориз.

 

Без значение кой от двата празника ще празнувате, ви пожелаваме никога да не забравяте да показвате на любимите си хора колко ги цените и обичате, защото както е попитал Оскар Уайлд : "Кой е беден, ако е обичан?"

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay