"Който е иргал флипер, знае какво е тилт"

Тилт е триумф

"Който е иргал флипер, знае какво е тилт"

Който е играл флипер, знае какво е "тилт". Ако блъснеш флипера прекалено силно, той блокира. Но какво е човешки "тилт", какво се случва, когато хората са блъскани силно от съдбата, стигат ли до блокаж?

 

Българският филм "Тилт", който тръгва по кината от този петък, има потенциала да се превърне в едно от най-гледаните съвременни родни заглавия.

 

В главните роли са младите Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Ивайло Драгиев, Александър Сано, както и известните Филип Аврамов и Георги Стайков.

 

Режисьор е Виктор Чучков - син, за когото това е дебют в киното, а продуцент е Борислав Чучков. Двамата са и сценаристи.

 

Главните изпълнители Явор и Радина придобиха изключителна популярност през изминалата година, заради участието си в хитовия телевизионен сериал "Стъклен дом". Много е вероятно именно защото хората ги познават и харесват, "Тилт" да бъде още по-гледан. Той е сниман преди две години, когато актьорите са още студенти, но въпреки това изпълненията им са много силни. 

 

Сюжетът

 

Началото на 90-те години. Сташ (Бахаров) се влюбва в Беки (Кърджилова). Баща й Катев (Георги Стайков) обаче е ченге, а Сташ и приятелите му Гого (Торосян) и Ангел (Драгиев) изкарват парите си по не особено легален начин. Четиримата решават да избягат в "ГДР-то, а оттам във ГФР-то", а хората на Катев поставят ултиматум - Сташ никога повече да не се връща в България и да забрави за Беки.

 

След известно време в мизерно емигрантство в малко немско градче тримата се връщат в "обновена" България, за да сбъднат мечтата си да отворят общ бар, който да се казва TILT. Само че някой е откраднал техния блян, Беки и всичко, което са смятали, че ще открият, когато се върнат.

 

Основната тежест във филма е изнесена от младите актьори, които стоят съвсем равноправно до имена като Филип Аврамов и Георги Стайков, който изгря в края на 80-те години след участието си във филма "Вчера".

 

В "Тилт" познатата тема за прехода в България и промените, които се случват в живота на хората, този път е показана от гледната точка на четирима млади. Те имат простички мечти, като основната е заедно да направят бар и да го кръстят "TILT". Влюбват се и разсъждават за смисъла на живота, но са по-чисти от всички останали около тях. А когато се сблъскват със системата, когато съдбата ги тласва по-рязко в някоя посока, те също изпадат в "тилт".

 

Въпросът е дали ще се откажат, или ще намерят сили и ще продължат напред. И дали тези сили ще им стигнат, за да излъжат играта живот.

 

"Тилт" е завладяващ филм, който успява да разтресе и зрителите, но не да ги блокира, а да ги провокира да мислят. Което напоследък е все по-трудно постижимо. Всеки един компонент от творбата на семейство Чучкови е професионално изпипан - кастингът е много добър, сценарият също, диалозите са естествени, музиката е авторска - дело на Димитър Василев - Нуфри, Виктор Чучков, Пиромания и Roussinoff.

 

Операторската работа е дело на един от най-големите специалисти - Рали Ралчев. Когато отделните части на едно цяло са подбрани добре, тогава с щипка късмет магията се получава. А в "Тилт" тя е факт.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay