Испански квартал се превърна в галерия

Графити изкуство в Мадрид

Испански квартал се превърна в галерия

Цял квартал на Мадрид се събуди преобразен след като графити художници нарисуваха стоманените врати на всички магазини в района. Повече от 130 улични художници от цяла Европа претвориха 140 метални капаци на входовете на магазините в квартала Маласаня, който дълго бе символ на контракултурата в испанската столица.

 

Занятието е съчетание на полезното с приятното – собствениците на магазини разнообразяват, освежават и правят по-привлекателни своите обекти като едновременно с това ги предпазват от нежелани графити – грозни, безсмислени или нецензурни, които биха осквернили облика на техния магазин.

 

Рисуването върху творбата на някой друг графити художник е тежка обида сред уличните артисти и е въпрос на морал и етикет да пазиш това, което вече друг е създал. На това правило разчитат и собствениците на магазините, за да опазят магазините си грозните драсканици, които развалят облика и на целия квартал, предава АФП.

 

Инициативата бе посрещната с радост от страна на художниците, на търговците, както и на жителите на квартала, които смятат, че този проект ще превърне Маласаня в своеобразна "градска художествена галерия на открито".

 

Намерението на собствениците на магазините е картините върху металните похлупаци да се сменят на всеки 80 дни.

 

Кварталът Маласаня е най-подходящото място за подобна инициатива в Мадрид и тя ще допринесе за уникалния характер на това място, смятат местните. Маласаня е сърцето на революционното движение movida madrilena, което пречупва живота в испанската столица след смъртта на диктатора Франсиско Франко.

 

Маласаня е центърът на кретивността в Испания, където се създава модата, театъра, киното и нощния живот през 70-те и 80-те години на миналия век и днес все още е мястото където се намира алтернатива на комерсиалното, където оцеляват независими магазини за авторски дрехи и аксесоари и кафенета за пушене на опиум.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay