Музикалните фестивали са полезни!

Музикалните фестивали са полезни!

Музикалните фестивали са полезни!

Скорошно проучване сред посетителите на музикални фестивали на възраст между 18 и 29 години показва, че преживяването включва нещо повече от удоволствието от слушането на самата музика. Подобни събития дават на хората чувство за принадлежност и социална интеграция, която често продължава и след събитието.

 

Според авторите на проучването, музикалните събития дават младите хора нужното време и място, където те могат да опознаят себе си и да израснат в личностен план.

 

"Музикалните фестивали не само предоставят възможност на хората да мислят, чувстват и действат по различен начин, но също така насърчават тяхната саморефлексия и самооценка" обобщава резултатите д-р Ян Пакър, един от авторите на изследването.

 

"След посещаването на подобни събития, участниците често се чувстват по-позитивно настроени към себе си, околните и живота като цяло", допълва той.

 

Изследователите разделят преживяванията на музикалните фестивалите в четири различни категории: музиката, самият фестивал, социалните елементи и откъсването от всекидневния живот. Изживяването на музиката свързва останалите елементи и предоставя общ фокус на цялото събитие.

 

Авторите на изследването се надяват да доразработят проекта си, който е едно от първите системни проучвания на психологическите ползи от посещенията на подобни музикални събития.

 

Фокус на техния интерес на учените представлява и обратна на страна на медала, а именно и изследването на негативните страни на фестивалната среда като антисоциалното поведение и излагането на наркотици и алкохол и на начините, по които може да им бъде противодействано.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay