Нов роман за любителите на латиноамериканската култура

За любителите на латиноамериканската култура

 

Привържениците на латиноамериканската култура, на чилийския поет Пабло Неруда, на европейското кино и на виртуозно написаните романи трябва да бъдат доволни, защото на 11 ноември в Испанския културен център в София акцентът ще бъде точно върху тези четири неща. Повод е представянето на книгата "Пощальонът на Неруда" на чилиеца Антонио Скармета.

 

Романът първоначално е наречен “Едно пламенно търпение”, но впоследствие променя името си. По него е направен пожъналият световен успех филм “Пощальонът” ("Il Postino") на режисьора Майкъл Радфорд с Масимо Троизи и Филип Ноаре в ролята на Неруда.

В рамките на промоцията на книгата италианският филм ще бъде прожектиран на френски език, с английски субтитри. Входът в Института Сервантес (намира се на ул. Съборна 1) е свободен за всички, а представянето на "Пощальонът на Неруда" започва в 18 часа на 11 ноември в Тържествената зала.

 

„Пощальонът на Неруда“ не е нито любовен роман, нито политически роман, или може би е по малко и от двете, но със сигурност е творба, изпълнена с много поезия и с тънка ирония.

Пощальонът Марио Хименес има един-единствен клиент – поета Пабло Неруда, и иска да се научи от него как се пишат стихове, за да покори сърцето на младата Беатрис. Марио Хименес така и не се научава да пише стихове, но все пак покорява сърцето на Беатрис, а Неруда му става добър приятел. Марио и Беатрис се женят, поетът е назначен за посланик на Чили в Париж и всичко се развива прекрасно до смъртта на Неруда, на Алиенде и на чилийската демокрация.

 

Антонио Скармета е чилийски писател, сценарист и преподавател, автор на дузина романи и лауреат на наградата “Каза де лас Америкас” за книгата си “Гол на покрива”. Той е смятан от европейската и американската критика за основоположник на литературата на т. нар. постбейбибум поколение в Латинска Америка, като началото на това течение е ознаменувано през 1975 г. от романа му “Сънувах, че снегът гори”. Книгите на Антонио Скармета са преведени на над двайсет езика.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay