Рисувай ... върху тялото ми

Феноменът Body art

Рисунки върху човешко тяло или така нареченият "body art”. Но за разлика от доста нашумелите татуировки например, тази форма на изразяване е временна. Нарисуваното върху човешкото тяло се запазва само няколко часа, като съществува опция процеса да се удължи с една или две седмици.

 

Интересното при този вид рисуване се крие в неговата история. Изобразяването на различни символи или рисунки е било свещена традиция в много древни култури, като някои от тях я продължават дори до днес. При тях начинът на сътворяване на магическата рисунка се е осъществявал с помощта на пясък или прах. Древните народи вярвали, че това което изобразят върху себе си ще има магическо влияние над лошата енергия и злите врагове. Друг повод за обрисуване било отпразнуването на благополучни събития.

 

 

 

Все още можем да видим народи, вярващи в това поверие. Те обитават земите на Нова Зеландия, Австралия, Тихоокеанските острови и някои части на Африка.

 

Къната или "Механди", сътворена от билка, носеща същото наименование се използва в Индия и Близкия Изток от векове насам. Характерно при тях е, че се осланят на древната традиция по време на брачната церемония. 

 

В южна Африка пък местното население използва мокър въглен, анато (бодлива, силно оцветяваща билка) и черно багрило, наречено "хуйто", което може да удължи престоя на рисунката върху кожата със седмици.

 


 

Модерният "body painting”

Чрез следването на концепцията за свободата като основна движеща ценност, през 60те години на XX век обществото започва да мисли по разкрепостено и освободено. Особено въздействие над населението в Западна Европа оказва "body art”. Идеята за човешката голота и красивите изображения над тялото вече не се приема за толкова налудничева, а точно обратното – все повече хора започват да следват новата тенденция. Появяват се нови улични художници, които се заемат с разпространението на тази интересна идея.

 

Днес вече можем да станем свидетели на "body art” фестивали, състоящите се предимно в Европа и Америка. Те събират на едно място професионалисти и аматьори, които да изразят себе си и да покажат идеите си.

 

 

Клоуни и актьори често използват този начин за обрисуване на лицата си за по силно влияние над публиката. Друга сфера в която участниците рисуват върху себе си е ... армията!  Всички сме забелязвали по филмите двете чертички, които си добавят войниците, когато влизат в битка.

 

В сферата на рекламата често се използва този модерен начин на изобразяване. През 2005г например, плеймеитките участващи в календара на Playboy се появяват по бикини като оригиналността се крие в идеята две от тях да бъдат в нарисувано бельо. Но това не е единственият случай в който извевстната компания опира до изкуството. В редица техни издания можем да видим обрисувани модели на корицата.

 


2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay