Улици, които носят послания

Градове, създадени за стрийт арт

Някои от най-креативните и въздействащи произведения живеят по стените на сградите и върху настилките на тротоарите. Чрез графити изкуството художниците изразяват своите възгледи за света, с които много бързо и без усилия достигат до сърцата на любителите на нестандартното изкуство. Някои големи градове са се превърнали в основни центрове, където талантливи улични художници показват гледната си точка из градските улици. Ако попаднете на такова място, то огледайте сградите, може би стените им носят някакво скрито послание.

Лос Анджелис

Къде да търсите: Някои от най-добрите графити произведения се намират в La Brea (източната част на Бевърли Хилс). Ако попаднете по улиците на северното авеню на La Brea около Beverly Boulevard, огледайте се за нещо привличащо окото. Банкси – един от най-известните стрийт арт художници – е оставил своите послания тук. Освен неговите картини, може да видите портрети в стил Анди Уархол от сравнително новият в тази област – MBW.

Берлин

Къде да търсите: След около двадесет години от събарянето на Берлинската Стена (чиято западна част беше славно обрисувана с графити), уличните художници са се заели сериозно с превземането на източните райони. Доста стени са се прошарили в квартали като Mitte, Kreuzberg, и Friedrichshain. Оглеждайте се за удивителни фигури, създадени от Alias и Xooox.

Ню Йорк Сити: Манхатан

Къде да търсите: Всеки квартал южно от центъра е място, което може да ви изненада. Ако попаднете в Челси, например, ще видите доста добри попадения на уличните художници там. Може да се натъкнете на сложен дизайн, съчетаващ в себе си различни улични техники – Gia, Imminent Disaster и Swoon са прозвищата на господарите на местността.

Сао Пауло

Къде да търсите: Място, известно с миналото си, свързано с политическия стрийт арт. Сао Пауло е нещо като огромна цветна галерия на открито. Отправете се към квартала Vila Madalena в западната част на града, за да запечатате гледката на дълбоките творби на Beco do Batman.

Лондон

Къде да търсите: Известни (и не само) улични герои са оставили своите отпечатъци из целия град. Shepard Fairey е името, известно с драматичния си и пропаганден стил, на когото със сигурност ще се натъкнете. Основен негов белег е съчетанието на черно, червено и бяло в комбинация с неговия символ на подчинението. Феновете на Банкси може да се отправят на запад от Бристол, където един от последните му стенописи се откроява.



1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay