За какво са полезни прасковите?

За какво са полезни прасковите?
Canva

Прасковите са не само вкусни, но и предлагат множество ползи за здравето. Те са добър източник на витамини А, С и Е, както и фибри, минерали и антиоксиданти. Ето няколко причини да включите праскови в диетата си:

Поддържа здравето на сърцето: Прасковите съдържат калий, който помага за контролиране на кръвното налягане и поддържа здравето на сърцето. Те също имат високо съдържание на антиоксиданти, които могат да предпазят LDL холестерола от окисляване, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

Подобрява храносмилането: Благодарение на високото си съдържание на фибри, прасковите могат да помогнат за предотвратяване на запек и насърчаване на редовното движение на червата. Те също така съдържат ензим, наречен амилаза, който подпомага разграждането на въглехидратите.

Подсилва имунната система: Витамините А, С и Е, открити в прасковите, действат като мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за укрепване на имунната система и защита на тялото от болести и инфекции.

Насърчава здравето на очите: Витамин А, открит в прасковите, е от съществено значение за доброто зрение. Редовната консумация на праскови може да помогне за предотвратяване на нощна слепота и други очни нарушения.

Поддържа здравето на кожата: Както споменахме по-рано, витамин А е полезен не само за здравето на очите, но и за здравето на кожата. Той насърчава производството на колаген, който помага за поддържане на еластичността на кожата и предотвратява ранните признаци на стареене.

Контролира диабета: Прасковите имат нисък до среден гликемичен индекс, което означава, че не причиняват големи колебания в нивата на кръвната захар. Това ги прави подходящ избор за хора с диабет.

Помага за отслабване: Фибрите в прасковите ви помагат да се чувствате сити, намалявайки желанието за закуски. Освен това техният нисък калориен прием може да допринесе за загуба на тегло, когато се консумират като част от балансирана диета.

Подобрява здравето на косата: Желязото, намерено в прасковите, насърчава производството на червени кръвни клетки, които транспортират кислород до клетките ви, включително космените фоликули. Това може да доведе до по-здрава коса.

Помощ при изграждането на мускули: Прасковите съдържат малко количество протеин, който е от съществено значение за растежа и възстановяването на телесните тъкани, включително мускулите.

Подобрява настроението: Прасковите съдържат хормон серотонин, който може да повиши настроението ви и да намали симптомите на депресия.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay