Защо винаги изглеждаме по-добре в огледалото?

Според проучване, жените се поглеждат в огледалото средно 70 пъти на ден.

На всяка от нас се е случвало следното нещо: поглеждаме се в огледала и изглеждаме зашеметяващо. Веднага след това си правим снимка и изглеждаме ужасно на нея. Спокойно, не сте единствените, на които се случва. Дори има научно обяснение за това.

Разберете защо винаги изглеждате по-добре в огледалото:

1. Огледалото ни обръща

Това, което виждаме, когато гледаме себе си в огледалото, не е реално - отражението в огледалото е обърната версия на начина, по който всъщност изглеждаме. И тъй като се гледаме в огледалото всеки ден, сме свикнали с тази обърната версия. Така че, ако не се виждате твърде често на снимки, всъщност не знаете как изглеждате, така че е нормално да сте малко шокирани.

2. Незабавно действие

Когато се гледаме в огледалото, имаме пълен и моментален контрол. Ако не ни харесва ъгълът, ние реагираме веднага, като коригираме стойката и изражението на лицето, за да постигнем по-удовлетворителен външен вид. Когато става въпрос за снимки, ние виждаме резултата, след като снимката вече е направена. Разбира се, можем да променим позата, ъгъла и изражението си на следващата снимка.

3. Осветлението има значение

Мозъците ни работи така, че не забелязваме разликите в осветлението, когато се погледнем в огледалото, защото мозъкът ни автоматично изравнява светлината. Камерата не работи по този начин и вместо това улавя всички тонове и сенки обективно и играе огромна роля за правенето на снимка. 

4. Лицата ни са асиметрични

Никой няма абсолютно симетрично лице. Свикнали сме да гледаме себе си под един или няколко конкретни ъгъла и често си мислим, че едната страна на лицето е същата като другата. Ето защо се чувстваме като напълно различен човек, когато видим някоя снимка, на която се вижда, че двете половини на лицето ни са различни.

5. Околната среда оказва натиск върху вас

Както обясни изследователят Нолан Фини, обикновено се гледаме в огледалото, когато сме или у дома, или поне в безопасна среда. Що се отнася до снимките, на тях често изглеждаме по-напрегнати. Отваряме очите си, за да не мигаме и разтягаме устните си във фалшива усмивка или пък правим т.н. "дък фейс". Тъй като снимките най-често попадат в социалните медии, ние чувстваме голям натиск върху себе си, за да изглеждаме по определен начин.

6. Виждаме само определени детайли в огледалото

Гледайки се в огледалото, обикновено се фокусираме върху определена част от лицето си като устните, носа, очите и т.н., и не осъзнаваме как изглежда всичко заедно. Когато гледаме снимка, от друга страна, ние възприемаме всичко наведнъж и оценяваме всичко: стойката, изражението на лицето и всичко друго, на което обикновено не обръщаме внимание.

7. Смятаме, че сме по-привлекателни, отколкото всъщност сме


Изследване на Чикагския университет разкри, че хората са склонни да мислят, че изглеждат по-добре, отколкото в действителност изглеждат. За това проучване изследователите подбрали снимки на участниците и ги обработили в по-добре и по-лошо изглеждащи версии. Тогава участниците били помолени да намерят оригиналните снимки на себе си и повечето от тях не успели, и избират снимки, на които са по-привлекателни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay