Как да изперете зимни палта и якета?

Зимните палта също се нуждаят от пране и тези съвети ще ви помогнат да ги поддържате чисти и издръжливи години наред.

Как да изперете зимни палта и якета?
Pexels

Лесно е да пренебрегнете зимните палта, когато става въпрос за пране, но тези дрехи трябва да се почистват и поддържат, за да изглеждат по най-добрия начин и да сте сигурни, че ще издържат години напред.

Като минимум зимните палта трябва да се перат веднъж годишно, в края на сезона, за да се отстранят замърсяванията от околната среда и тялото, петна и миризми, преди да бъдат прибрани за съхранение. Прането на палта два пъти на сезон е идеално. Някои зимни палта, като полар или висококачествено връхно облекло, могат да се перат по-често, от всеки две седмици до всеки месец в зависимост от употребата и фактори като видими петна или задържане на миризма, които показват, че е време за пране на якето.

Това ръководство предоставя инструкции как да почиствате зимни палта, включително парки и пухени жилетки, поларени якета и висококачествено връхно облекло, както и тежки вълнени и синтетични палта.

Как да перете парки и пухени жилетки

Повечето парки и пухени жилетки могат да се перат в пералня, което е най-ефективният и най-лесният метод за поддържане на зимните якета в добро състояние. Когато сушите зимно палто с пълнеж, използването на топки за сушене е от решаващо значение, за да се осигури равномерно изсушаване и преразпределение на пълнежа.

От какво имаш нужда

  • Прах за пране
  • Препарат за отстраняване на петна
  • Сушилни топки
  • Комплект за шиене (по избор)

Стъпка 1: Проверете за повреди и проверете джобовете

Преди да изперете парка или пухкава жилетка, проверете и изпразнете вътрешните и външните джобове. Проверете палтото за повреди, като разкъсвания или разхлабени нишки, и направете необходимите ремонти преди пране. Закопчавайте циповете или копчетата преди пране.

Стъпка 2: Третирайте петна

Ако има видими петна, третирайте ги с подходящ препарат за отстраняване на петнаАко има значителна мръсотия около яките и маншетите, където се събират замърсявания от тялото и околната среда, третирайте ги предварително с препарат за отстраняване на петна преди пране. Петна от грим около яката на палтото, както и петна от мастило, могат да бъдат третирани със спирт преди пране.

Проверете етикета за грижа и следвайте всички специални инструкции относно температурата на водата, скоростта на цикъла и дължината. Също така обърнете внимание на всички продукти, като белина или омекотител, които трябва да се избягват. По принцип зимните палта, които могат да се перат в пералня, могат да се перат със студена вода и обикновен цикъл на пералнята.

Стъпка 4: Сухо палто

Парките и пухените жилетки могат да се сушат в сушилня; както при машинното пране, проверете етикета за грижа за палтото за инструкции. Въпреки големината си, зимните палта обикновено се сушат най-добре на ниска до средна температура; избягвайте висока температура. Използването на топки за сушилня или заместител на топка за сушене като топки за тенис, увити в чорап, е от решаващо значение за преразпределението на пълнежа на палтото и е силно препоръчително при пране на зимни палта с пълнеж.

Как да перете вълнени палта

Поради обема си палтата от тежка вълна или синтетична смес не са подходящи за машинно пране. По същата причина трябва да се избягва прането на ръце. Вместо това използвайте комбинация от техники за почистване, които включват изчеткване, третиране на петна  на тежки вълнени зимни палта. Друга възможност е да изпратите тежки вълнени палта за професионално почистване.

От какво имаш нужда

  • Четка за дрехи
  • Безопасен за вълна препарат
  • Светъл плат
  • Здрава закачалка

Стъпка 1: Изчеткайте козината

Използвайте четка за дрехи, за да изчеткате нежно, но енергично козината, за да премахнете мръсотията, праха, мъртвата кожа, солта и други замърсявания от околната среда и тялото, които са се събрали върху козината.

Стъпка 2: Премахнете петната

Нанесете малко количество перилен препарат, подходящ за вълна, върху леко влажна светла кърпа. С нежно докосване нанесете перилния препарат в зацапаната или замърсена зона по посока на влакната; не търкайте с кръгови движения и не търкайте петното, за да избегнете изтъркване на тъканта, което може да доведе до протриване или разкъсване на влакната, което води до натрупване и други повредиКогато петното изчезне, изплакнете кърпата с чиста вода и преминете върху третираните зони, за да премахнете остатъците от препарат.

Стъпка 3: Минете с пара

Закачете палтото на здрава закачалка и използвайте машина с пара за дрехи, за да минете вътрешността и екстериора на палтото. Парата има антибактериални свойства, които ще премахнат миризмите и алергените, оставяйки козината чиста и готова за носене или съхранение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay