Как да отгледате успешни деца?

Всеки родител иска детето му да бъде независимо, успешно и интелигентно. Но колко от нас наистина знаят как да го постигнат с правилния баланс?

Как да отгледате успешни деца?

Родител, който вярва в дисциплинирането на детето си чрез определяне на правила и прибягване до наказание, е по-вероятно да отгледа несигурно дете с ниско самочувствие. Родител, който пък постоянно напътства детето си, за да го доведе до успех, е по-вероятно да отгледа зависимо дете.

В крайна сметка и двете мерки могат да се окажат неефективни. Ако сте човек, който иска да отгледа успешни деца, но все пак иска да поддържа балансирани отношения с тях, ето как можете да го направите.

Водете ги, но ги оставете да поемат контрола

Работата на родителите е да водят децата си през всички изпитания. Но храненето им с лъжичка на всяка крачка може да доведе до отрицателен обрат. Въпреки това, въпреки че е чудесно да им давате тласък от време на време, трябва да им позволите да поемат контрола над всяка ситуация. Помагайте им при вземането на решения, но не засенчвайте избора им.

Не просто отглеждайте щастливи деца, фокусирайте се върху това да ги накарате да бъдат отговорни

Всички родители искат децата им да бъдат щастливи. Но трябва ли щастието да бъде единствената ви цел? Не. Отглеждането на морално, етично и отговорно дете също трябва да бъде приоритет. Ако вярвате само в отглеждането на щастливо дете, ще мислите само за начини да го предпазите от опасности. Но ако искате да отгледате успешно дете, ще трябва то да си изцапа ръцете в един момент. Без да имат опит или знания как да се справят в трудна ситуация, най-вероятно те ще се провалят в бъдеще.

Уверете се, че те ви помагат при домакинските задължения, без да бъдат молени

Въпреки че образованието е от изключителна важност, вашето дете също трябва да помага ефективно в къщата. Можете да започнете с това да му помогнете първоначално, но с течение на времето го накарайте да проявява достатъчно желание да ви помогне без да настоявате вие.

Кажете "Да" на комуникацията и избягвайте наказания

Говоренето с детето ви, общуването с него е един от начините да разберете нуждите на детето си. Вместо да се придържате към наказанията, изслушайте го, насочете го и го оставете да се изразява ефективно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay