Голямото е красиво

Модно шоу с пищни манекенки предизвика ожесточени дебати

Наднорменото тегло дразни модното око. То обича перфектните размери и нечовешки слабите същества. За модните експерти пухкавите дами освен, че не са красиви, рискуват да се сдобият със здравословни проблеми.

Пресен пример за това е австралийското модно ревю в Сидни, което се състоя под наслов "Голямото е красиво" на 24 август. Модното шоу откри първата по-пищна манекенка, която красеше корицата на Vogue Австралия преди време - Робин Лоули. Тя се появи в асиметрична черна рокля, изглеждайки по-красива отвсякога. След нея по подиума се изредиха още красиви жени с наднормено тегло и размери от 48 до 58. И докато по време на събитието по нищо не личеше нечие недоволство, малко след това ожесточените дебати започнаха.

Австралийският журналист Деймиън Уулбоу разпали огъня на спора, заявявайки че изборът на пухкавите манекенки е напълно безотговорен. Според австралиеца, ако до преди се гонеше идеалът за слаба фигура, то въпросният надслов може да предизвика нови тенденции сред дамите. "Голямото е красиво" също може да доведе до вредни разбирания относно нормалните женски форми.

Журналистът изрази видното си недоволство в своя блог, като написа: "В модата има място за всички жени и размери. Пълните дами обаче също изпращат своето безотговорно послание. Сякаш отричат ползата от здравословното хранене и спорта, докато при по-слабите момичета никъде не се правят такива асоциации." Не липсваха и много онлайн опоненти, които да се опитат да оборят хапливите изказвания на господин Деймиън.

Надсловът "Голямото е красиво" изглежда не успя да привлече достатъчно внимание, тъй като за самото шоу бяха закупени само 64 билета от 500 налични.

По темата се изказа и редакторката на
Harper's Bazaar Едуина Маккан. "Не мисля, че клиентите се интересуват от манекенки с големи размери толкова, колкото го правят медиите. Според мен потребителят знае, че една манекенка винаги трябва да е красива и уникална, тя не изглежда като останалите хора, отличителна е."

Как мислите? Време ли е по-пищните дами да завладеят подиумите и да си спечелят славата на здрави и на ред с това красиви жени, или може би слабите момичета са идеалният стимул, за да поддържаме добра форма и да се стремим да изглеждаме като тях?

22 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 22.11.2011|15:39
Според мен най-добре беше в ерата на супермоделите като Синди,Клаудия и Наоми,които изглеждат страхотно и никога не са били болнаво слаби или в другата крайност.
1
Не е посочен 25.08.2011|17:07
По-пълните дами също са много красиви жени, които според мен също имат място на модния подиум. Нека не забравяме колко много момичета има, които се стремят да изглеждат като кльощавите манекенки и си докарват болести като анорексия и булимия. Не трябва да говорим за слаби и дебели жени, а за здрави. Няма значение дали сме по-пълни или по-слаби, трябва да се храним здравословно. В същото време обаче не трябва да се смятат жените с наднормено тегло като прокажени и да се изказват всички толкова крайно. Не винаги нещата са такива, каквито изглеждат.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay