Новото вкъщи

Превръщането на ново жилище в мястото, което наричаме вкъщи

Цял живот живеете на едно място, имате своя собствена стая в къщата на родителите си.

Стая, в която сте писали домашните си, стаята, която е била пълна с играчките ви, стаята, по чиито стени висяха плакати на любимите ви групи, стаята, в която сте плакали скришом при първото любовно разочарование, стаята, в която сте правили купони и макар малка, успяваше да побере всичките ви приятели. Вашата стая, в която сте пораснали, във вашия дом, вашия квартал и град... докато един ден това е на път да се промени.

Какво се случва, когато дойде моментът да отлетите от семейното гнездо и да свиете свое собствено такова?

Намерили сте човека, открили сте и мястото, и сега следва да превърнете това място във вашия нов дом.

 

Ремонтни дейности

В новото ви жилище ви очакват голи стени и нищо повече. Цял живот сте си представяли как ще изглежда апартаментът-мечта, но сега се сблъсквате и с представите на още един човек за неговия бленуван дом .

Всичко зависи от това доколко съвпадат вкусовете ви и до това какви компромиси сте склонни да направите и двамата в името на общия уют.

Предстоят ви милиони решения, избори и колебания.

Паркет или теракот, тапети или латекс? Или комбинация?! И това е само началото. Мозъкът ви постоянно ще бъде зает с разрешаването на дилеми: какъв цвят да са стените, от какъв материал да са мебелите, вертикално или хоризонтално да бъдат разположени фризовете в банята, окачен таван с лунички или полилей. Сега ли да си купите миялна машина или това е едно от нещата, които може да почака, тъй като бюджетът ви не може да издържи на всички разходи.

Едновременно с това ще имате задачата да намерите най-добрите майстори, които да превърнат въображаемите ви представи в реалност.

Ще получавате какви ли не съвети от приятели и познати, защото те всички са разбирачи, освен това техният вуйчо или брат е майстор и в доста "навътре в нещата".

Приятелките ви ще ви разказват как на последното гости в друга тяхна приятелка, която току що е приключила с ремонта на апартамента си, са харесали безумно много спалнята, но за сметка на това кухнята не била нищо особено, като ще защитят мнението си с факти до най-малката подробност.

Това ще ви постресне и съмненията дали гардеробът се връзва достатъчно с нощните шкафчета, ще ви обземат напълно.

Всъщност, един от най-големите страхове на двойките, които обзавеждат новото си жилище е именно дали когато съберат всичко, което са харесали поотделно, ще изглежда добре и в комбинация.

И така, докато не стигнете до най-малките детайли, които да дадат завършен вид на интериора. Вазата на трапезарната маса, картината в хола, пердето в спалнята и възглавничките на дивана. Всичко, което ще ви кара да се почувствате уютно в новия си дом.

И макар да ви отнеме доста време, пари, а и нерви, обзавеждането и ремонтът на ново жилище заедно с вашата половинка, е едно от най-романтичните неща, които могат да ви се случат.

Ще ви сплоти и ще ви носи сладко чувство на удовлетворение. Когато цялата суматоха приключи и се излегнете някоя вечер на дивана в хола пред телевизора с по чаша вино в ръка, ще разберете, че вече сте си вкъщи.

 

Емоционалното пренасяне

Освен куфарите с дрехи и любими вещи, които ще пренесете в новото си жилище, неизбежно ще вземете със себе си старите си навици и волно или неволно ще се опитвате да наложите правилата от стария си дом в новия.

Мама ви е научила, че лампата в стаята се гаси, след като излизате от нея, макар и да знаете, че след 15 минути ще се върнете. Това е закон за вас и недоумявате защо половинката ви не може да разбере вселенския замисъл на цъкането на ключа. Той пък не понася разходката ви из цялата къща с мокри крака, а за вас това е нещо като разпускащ ритуал след баня, преди да се проснете на дивана по хавлия...

Разминаване в битовите навици винаги ще има, но е въпрос на време да се напаснете и да стигнете до консенсус, така че и двамата да се чувствате комфортно, без свободата на единия или другия да е сериозно засегната. И вместо да спорите дали моделът на неговото или вашето семейство е по-правилен, най-добре започнете да изграждате свой, като и двамата откраднете най-доброто, на което родителите ви са ви научили.

 

Синдромът "Свободата ми свърши"

Пристъпът на паника, че от този момент нататък семейният живот започва и това е краят на свободата ви е съвсем нормален. Имайте предвид, че най-вероятно и човекът до вас се чувства по същия начин.

Съвместният живот обаче далеч не означава, че трябва да се затворите вкъщи, да наденете престилката и да забравите що е това парти и щури преживявания по женски.

Никой не ви затваря в клетка, напротив. С новите отговорности, които естествено ще се появят в живота ви, идва и свободата сама да взимате решения как да подреждате ежедневието си.

Вие сте новата господарка на къщата. Никой няма право да ви се скара, че леглото ви не е оправено или че чиниите в мивката не са измити. Ще го направите, когато решите.

И най-хубавото - ще можете да се разхождате голи из цялата къща без да има от кого да се притеснявате.

 

Създаването на дом е малката голяма крачка към превръщането ви в истинска жена. Домът, в който ще живеете с вашата половинка. Понякога от него ще се чуват викове и крясъци от семейни скандали, друг път - музика и смях от шумни събирания с приятели, а често вечер през прозореца ще личи само светлинка от нощната лампа. И тишина.

Родната ви къща ще е винаги с отворени врати за вас, така както един ден вратите на дома, който създавате сега, ще са отворени за вашите деца.

6 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay