Големият губещ на наградите "Оскар": "Непреклонните"

Недооценените кино хитове на годината

Големият губещ на наградите "Оскар": "Непреклонните"

Филмът "Непреклонните" бе пометен от конкуренцията на церемонията по връчването на наградите "Оскар" в неделя. Творбата на братята Коен не спечели нито една статуетка, въпреки че беше номинирана за цели десет.

 

Това е най-лошото представяне на филм на наградите на Американската филмова академия от 2003 г. насам, когато "Бандите на Ню Йорк" също бе номиниран в десет категории, но не спечели нищо.

 

Римейкът на Джоел и Итън Коен бе един от най-добре представящите се в бокс офиса филми, но не се нареди и сред основните конкуренти за важните награди. И все пак, тоталното надмощие на "Речта на Краля" над "Непреклонните" бе някак очудващо.

 

Операторът на уестърна с Джеф Брижис и Хейли Стейнфийлд - Роджърд Дийкинс, се надяваше да получи своя първи "Оскар", като тази година той бе номиниран за девети път в кариерата си. Победен бе от оператора на "Генезис".

 

Друг филм, останал в сянката на големите победители, е "127 часа", който бе с шест номинации, както и "Децата са добре" и "Winter's Bone" с по четири.

 

Анет Бенинг бе номинирана за четвърти път за своите актьорски способноси, но отново не получи ценната статуетка и бе победена от Натали Портман. Кристофър Нолан пък, който шокиращо не бе сред номинираните за режисура, все пак бе "отмъстен" с четирите "Оскар"-а за "Генезис" в други категории.

 

Междувременно се утвърждава една интересна тенденция - носителите на "Златен глобус" за най-добър филм се разминават с носителите на "Оскар" в същата категория. Или поне това се случва за шести път в последните седем години. Тази година "Златен глобус" спечели "Социалната мрежа", но филмът за Facebook се размина с американското отличие. Първите награди често са сочени за най-вярна прогноза за "Оскар"-ите, но вероятно това вече няма да е валидно. Може би основната разлика при двете награди е, че "Глобусите" се определят от около 80 филмови експерти, а американските отличия - от около 6 000 професионалисти. Така че ще е интересно да се наблюдава дали догодина победителите на тези престижни филмови форуми отново ще бъдат различни.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay