Ръкописната поезия на женския литературен клуб

Ръкописна поезия в бордо

Съчинени във времето, създадени в движение, запалени от любовта, от нещо, каквото и да е то, но няма баркод... Няма роля, няма маска или философия. Вярваме, че това нещо е добро, че няма излишни букви и числа.


С тези думи дамският, но не феминистки, литературен кръг, кръстил себе си Клуб 12, представя дебютния си проект "12:21". В ръкописната книга са събрани рециклирани сънища върху рециклирана хартия и спомени за тетрадките, в които авторките са писали първите си стихотворения. Кориците са в бордо, буквите - с цвят на мед.

 

Всички екземпляри носят печата на Клуб 12, чийто символ е охлювът, и са номерирани от 1 до 50, какъвто е и тиражът на лимитираното издание. В проекта участват пет съвременни български поетеси, всяка от които е представена с по седем стихотворения. Това са: Зорница Николова, Нада - Надежда Григорова, Таня Цветанова, Станислава Станоева и Руми Райк.

Техният Клуб 12 е създаден преди една година в столично мазе, придобило титлата "Мазето на света", от поетесата и автор на детски книжки Румяна Райкова (Руми Райк). Членките са обединени от любовта към природата и изкуството в различните му измерения. Твърдят за себе си, че са "нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света", но не по Сароян, а по ухание на портокал в януарска утрин, разделен на пет парчета, символизиращи петте авторки в книгата.

 

В тази връзка те гарантират, че за софийската премиера на "12:21" ще докарат портокали, освен планираните 21 екземпляра от книгата. Цената на ръкописната поезия на Клуб 12 е лесна за предвиждане - точно 12,21 лева.

Можете да си я купите или просто да се запознаете с авторките на 11 февруари, петък, от 19 ч. в "Склада" на улица Бенковски 11.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay