Наричат я "Кралицата на лотарията"

Тя е най-голямата късметлийка в света

Наричат я "Кралицата на лотарията"

В августовския си брой списание "Harper" разказва невероятната история на Джоан Р. Гинтър, която пресата по цял свят обяви за най-голямата късметлийка на света. Дали обаче историята ѝ е толкова невероятна, се питат от изданието? Съмняваме се и ние, типично по български.

С титлата "Кралица на лотарията" Гинтър се сдобива, след като печели 4 поредни пъти от лотарията, и не става дума за 30-40 долара. Печалбите на 63-годишната дама възлизат на над 20 милиона долара.

Първият чек на Гинтър e за 5.4 милиона долара, а десет години по-късно идва такъв за 2 милиона. Две години по-късно спечелената сума е 3 милиона, а през 2008 парите са на стойност 10 милиона.

Противоречията произтичат от това, че три от печалбите идват от билетчета за триене, купени от един и същи минимаркет, освен това Гинтър е бивш професор по математика и статистика в университета Станфорд (!).

Според изданието, Гинтър е съставила алгоритъм, чрез който е успявала да определи кога печелившите билети ще бъдат доставени. От Лотарийната комисия в САЩ обаче не планират да разследват евентуалната измама.

Вероятността обаче някой да спечели милиони долари четири пъти от лотарията е едно на 18 септилиона, или късметът идва веднъж на 1,000,000,000,000,000,000,000,000 пъти. На това му се казва да си роден под щастлива звезда!


Как мислите - въпрос на късмет или на добре изготвен алгоритъм?

7 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay