Как да се справите с врасналите косъмчета?

Как да се справите с врасналите косъмчета?

Врасналите косми могат да бъдат болезнени и неудобни. Обикновено са често срещани при хора с гъсто, къдраво окосмяване и могат да се инфектират, ако не се лекуват. Но как трябва това да се случи и могат ли да бъдат предотвратени?

Предотвратяването на враснали косми често може да се случи вкъщи, въпреки че има моменти, когато посещението при лекар и препоръчително.

Какво представляват врасналите косми? Това са косъмчета, които растат обратно в кожата, вместо да растат нагоре. Най-често се срещат при хора с дебел, груб и твърд косъм. Те могат да се появят навсякъде по тялото. Обикновено се появяват в области, където кожата е бръсната или са подложени на много триене, включително: брада, крака, подмишници, гръден кош, интимна зона.

Признаци и симптоми на враснали косми са: сърбеж или дразнене около зоната, обрив. Мястото на врасналия косъм ще се надуе леко и може да изглежда като пъпка. Мястото най-вероятно ще стане червено, ще бъда раздразнено и може да събира гной.

Какво причинява врасналите косми? Всичко, което не позволява на косъма да расте нормално, може да причини враснали косми и обикновено е поради една от следните причини:

Неправилна епилация – неправилната техника на бръснене е една от най-честите причини за враснали косми. Повечето от окосмяването ще израсне без проблем. Въпреки това, някои косми могат да променят посоката си на растеж и да враснат в кожата. Когато това се случи, тялото реагира на косъма, сякаш е натрапник, причинявайки възпаление.

Запушени космени фоликули – възможно е те да се запушат от мъртва кожа, мръсотия.

Триене – триенето, причинено от носенето на тесни дрехи за продължителни периоди от време, също може да доведе до враснали косми. Триенето, причинено от движението на тялото през целия ден, също е възможен вариант.

Как да лекувате врасналите косми у дома? Те са дразнещи, но най-често можете да се разделите с тях вкъщи. Врасналите косми могат да бъдат внимателно изкарани с помощта на топла кърпа и мека четка за зъби. Накиснете хавлиена кърпа в топла вода и я нанесете върху зоната, за да се отпуснат порите. Втрийте кърпата с леко кръгово движение, за да изкарате косъмчето. Ако това не помогне, втрийте мека четка за зъби над зоната.

Важно е да спрете да правите нещо, които могат да раздразнят кожата. Може да се наложи да спрете да се бръснете, да си правите кола маска или да се епилирате около врасналите косми.

След като част от косъмчето се появи над кожата, използвайте пинсета, за да отскубнете косъма. Правете това само след като косъмът е над кожата. Допълнителното раздразване на кожата може да доведе до инфекция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay