Моят зелен град

Кампания за по-чиста София

Моят зелен град

Грижата за природата трябва да бъде сред най-важните приоритети на съвременния човек. Не отнема време и усилия, но правилните действия водят до добри резултати. Не е толкова трудно да хвърляме отпадъците в кошчето или пък да ограничим използването на найлоновите торбички, нали?

За пореден път в столицата ще се проведе инициатива за почистване и облагородяване на града. Това ще се случи на 17 септември и за пръв път кампанията ще обхване и места, намиращи се извън София.

Тази година в инициативата ще бъдат включени Южният парк, езерото в жк. "Дружба", парк "Мир и дружба", както и еко пътеката "Алея на здравето" в Банкя и парк "Роден кът" в Търговище.

Кампанията за по-чиста столица се провежда за четвърти пореден път, благодарение на Coca-Cola, Българското дружество за защита на птиците, ЕКОПАК и Столична община. Обръща се голямо внимание на опазването на водното богатство и биоразнообразието, както и намаляването на вредните емисии от въглеродния диоксид.

През 2009 година бяха почистени близо 2 км от Перловската река и каналите между езерата в Южния парк, като по този начин бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. Миналата година пък над 500 доброволци почистиха бреговете на същата река, шесткилометровия участък от нея между НДК и кръстовището на бул. "Мадрид" и бул. "Евлоги Георгиев", както и езерото до голямата сцена в Южния парк, което доведе до над 9 000 кг. спестен въглероден диоксид.

Опазването на околната среда е цел номер едно за организаторите. Тази година те ще запознаят децата с това колко е важно да се грижим за природата, като организират открити класни стаи, в които малчуганите ще научат повече за биоразнообразието, както и полезни съвети, свързани с почистването и облагородяването на родния град. 

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay