Защо никога не бива да гоним гекони и гущери

Защо никога не бива да гоним гекони и гущери

Има някои животни, които имат суперсили - а геконите имат няколко! Започвайки с лепкавите им подложки на пръстите и способността им да се придържат към стените и таваните, завършвайки с тяхната изключителна нощна цветна визия. Когато хората видят това животно в градината си, мнозина искат да се отърват от него възможно най-скоро. Ето 5 причини да не правите това:

Ние обичаме да разбиваме митовете, особено когато става въпрос за полезни животни, които се възприемат като опасни и често се унищожават. 

Геконите могат да се хранят с опасни насекоми

Някои хора вярват, че всички влечуги са опасни. Има много влечуги, които не са опасни за хората, а някои видове дори могат да бъдат полезни - точно като обикновените гекони. Хранят се с насекоми, които често могат да бъдат вредни - хлебарки, молци, мухи, паяци, термити и оси.

Ако геконите живеят във вашата градина, това вероятно означава, че това е екологично чист район

Наоколо има много химикали, които са токсични за геконите, така че ако тези влечуги дойдат при вас - това е добър знак. Това означава, че вашата градина е екологично чиста. И тъй като насекомите могат да се развият, за да се противопоставят на инсектицидите, те може или никога да не напуснат градината ви, или да се върнат в нея веднага щом инсектицидите се изпарят. Следователно, по-естествен начин да се отървете от тези вредители в градината е да оставите геконите да си свършат работата.

Геконите няма да ядат нищо от вашата градина, за разлика от птиците

Тези пъргави опашати същества няма да ядат плодове или зеленчуци във вашата градина. По това те се различават от птиците, които също се хранят с вредители, но също харесват плодовете или зеленчуците, които отглеждате. Птиците може да изглеждат по-сладки и по-безобидни, но в действителност те могат просто да изкълват цялата ви реколта, докато гущерите, напротив, могат да я защитят.

Те не са опасни за хората

Въпреки че може да изглежда, че геконите имат суперсили, защото могат да пълзят по таваните и да издават странни звуци през нощта, те всъщност изобщо не са толкова страшни. Обикновените гекони не са отровни и не представляват заплаха за хората (въпреки че могат да хапят, когато са в беда) и всъщност правят услуга, като се хранят с вредители около къщата ви.

Геконите могат да носят салмонела, което е лесно да се избегне

Геконите могат да предават салмонела, точно както много други влечуги. И не чрез ухапване, а чрез изпражненията си. Така че, ако откриете екскременти от гекон върху нещо, трябва да го измиете добре и, разбира се, не бива да ги целувате (или котки, кучета и други животни).

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay