Внимавайте с газираните напитки

Карамелът убива?!

Внимавайте с газираните напитки

Чистият карамел е направен от разтопена захар, но другите му две разновидности, които се използват като оцветители в някои хранителни продукти, включват химически съединения, които са производни на амоняка и могат да предизвикат различни видове рак.

Това беше установено от изследване, направено върху животни, проведено от Центъра за наука в интерес на обществото (CSPI).

Групата "Food and Drug Administration" настоява да се забранят храните и безалкохолните газирани напитки, които съдържат карамел, получен от амонячни съединения.

Компанията Coca-Cola, най-големият производител на безалкохолни газирани напитки, каза, че карамелът, който те използват не причинява рак. Те съобщиха, че тяхната напитка, съдържа само един от посочените от CSPI елементи.

Химическата реакция между захар и амоняк може да предизвика канцерогенни заболявания и най-вероятно е причината за хилядите случаи на рак сред населението на САЩ, смятат от центъра.

Групата се позовава на изследванията, проведени върху животни от правителствени изследователи от Националния институт по токсикологичната програма на здравеопазването на Америка.

Затлъстяването е също сериозен проблем, причиняван от газираните напитки, допълват от центъра.

"Хората не трябва да бъдат подложени на риск от рак, в резултат консумацията на тези химикали, особено, когато те се използват за несъществени и дори "козметични" цели, като подобряване на вкуса", казаха учени от NIH, цитирани от информационната агенция FDA. 

Директорът на CSPI Майкъл Джейкобсън допълни, че надписът "карамелов оцветител" върху храните, е подвеждащ и трябва да се премахне.

Американската асоциация на производителите на напитки отвърна на удара, казвайки, че изявлението на CSPI е "опит за сплашване" и няма доказателства, че съединения, открити в карамеловите оцветители причиняват рак и при хората.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay