Защо някои хора вечно са песимисти?

Песимист до край

Защо някои хора вечно са песимисти?

Нивата на молекула, наречена невропептид Y (NPY), определят отношението ни към живота. За някои хора "чашата е наполовина празна", за други - "чашата е наполовина пълна". Именно невропептидът се оказва определящ в това дали сме песимист или оптимист, откриха учените.

 

Хората с по-ниски нива на невропептид Y (NPY) са много по-негативни и им е по-трудно да се справят със стресови ситуации. Те също са по-податливи на депресия, показва проучване, цитирано от британския вестник "Телеграф".

 

Според учените от университета в Мичиган размерът на невропептид Y (NPY) в мозъка е генетично програмиран. Молекулата се оказва определяща при диагностиката и профилактиката на психичните заболявания.

 

Използвайки магнитен резонанс, учените сканирали мозъка на няколко доброволци. Пациентите наблюдавали неутрални думи - като "материал", после думи, носещи отрицателна емоция - като "убиец" или "смърт" и положителни - като "надежда".

 

Хората с ниско ниво на невропептид Y (NPY) показали силна активност в главния мозък, който отговаря за емоциите, след като са чули негативните думи. Лицата с високо ниво на невропептид Y (NPY) пък показали доста по-слаба активност на мозъка, чувайки думи като "убиец", "смърт" и др.

 

Вторият тест, който учените направили, бил с хора, които описвали емоционалните си преживявания по време на стресови ситуации. Учените инжектирали физиологичен разтвор в мускулите им, което им причинило слаба болка в продължение на 20 минути.

 

Тези, които имали ниско невропептид Y, били по-негативни в разказите си, както преди, така и след болката.

 

Накрая учените сравнили нивото на невропептид Y по време на депресия с това при здрави хора. Учените установили, че пациентите с по-ниско ниво на невропептид Y страдали от депресия по-често от другите.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay