Горан Брегович отново в София

Горан Брегович отново в София

Горан Брегович отново в София

Горан Брегович отново идва в България. Звездата на балканската музика ще бъде част от церемонията по връчване на Балканските музикални награди за 2011г., научихме от БТА.

 

На 4 юни Брегович ще завладее площад "Батенберг" със запомнящо се шоу, заедно със своя Оркестър за сватби и погребения.

 

Горан Брегович е тазгодишният носител на наградата за "Принос към развитието на балканската музика". Отличието се връчва за изключително успешната кариера и следата, която изпълнителят оставя в историята на световната музика.

 

Роден е в Сараево. Майка му е сръбкиня, а баща му - хърватин. През 1974 г. Горан сформира своята група "Биело дугме"/Bijelo dugme - бяло копче/. Композитор и китарист, той признава своята непреходна любов към рокендрола.

 

С "Биело дугме" владее сцените в бивша Югославия цели 15 години - от 1974 до 1989 г., поставя всички възможни дискографски рекорди и налага рокендрола като начин на живот на поколения свои последователи.

 

В края на осемдесетте години Брегович прекратява своите постоянни сценични изяви, за да композира музиката за филма на Емир Кустурица "Циганско време". Сега е един от най-значимите автори на филмова музика.

 

Горан Брегович ще е вторият носител на приза за "Принос към развитието на балканската музика". През 2010 г. отличието бе връчено на Анна Виси.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay