Ненчо Илчев за единственото по рода си в България илюзионно представление на театрална сцена

"Посланието на моето представление е, че, ако ако вярваш и искаш нещо силно, всичко е възможно и аз го пожелавам на читателите Ви", каза Ненчо

Утре, 17.12, от 18 ч. театър Българска армия ще стане поле на изява на едно страхотно илюзионно представление. То се провежда от 2010 година насам около Коледа. И това е най-щастливото време, както за деца и родители, така и за Ненчо Илчев, който прави фокусите. С помощта на любимата си асистентка Ненка /Любо Нейков/, Ненчо се подготвя да представи пред българските зрители изпълнения, които спират дъха.

По този повод се срещнах с него за едно искрено интервю, в което темата беше фокуси или по-скоро магията на изкуството!

Ненчо бе много зает и в трескава подготовка за представлението, но все пак ми обърна внимание и с радост се съгласи да поговори с мен.

Днес поставяте "Магията на Ненчо" - един спектакъл, който се играе от 2010 г. и от няколко години се пуска само около Коледа. Разкажи ни малко повече за него. Какви фокуси ще видят зрителите?

Много фокуси ще видят. Аз мога да се гордея, че това е единственото илюзионно представление в България и то от доста години насам. Това е много скъп продукт и много трудно се поддържа такова нещо, но е факт, благодарение на Евтим Милошев и на Любо, които го спонсорираха и застанаха зад мен. Това представление го направихме през 2010 г. в театър "Българска армия" със съдействието на Миро Пашов (директорът на театъра) да се играе регулярно. Никога досега в България не се е играло регулярно илюзионно представление . В България няма още традиции за такъв вид театър. Това е вид шоу, което се играе на театрална сцена. На Запад отдавна има традиция в такъв вид програми. В България все още няма. Хората още нямат навик. Горд съм, че продължаваме да го поддържаме, защото това е единственото място, където децата и родителите могат да дойдат да гледат едно цяло, само илюзионно представление.

Ненчо Илчев за единственото по рода си в България илюзионно представление на театрална сцена

А как ти се роди тази идея?

Аз отдавна исках да направя такова нещо, тъй като съм гледал много такъв вид представления, правени в чужбина, но е свързано с много средства и много трудно може да се поддържа такова нещо. Ние все още съумяваме да го поддържаме. Макар че са 4-5 дни в годината, то е много трудоемко чисто от технологична страна, много реквизит, много декор, много хора са зад това представление. Аз го правя с огромно удоволствие, но това ми коства страшно много труд., защото всяка една дреболия, свързана с фокуси, минава през ръцете ми, но пък съм си го мечтал и виждайки после, когато подам една книжка се разписвам на децата и разплакани родители, на които им е въздействало емоционално моето представление, за мен няма нищо по-хубаво от това нещо. Защото това е целта.

Ти показваш от Магията на Ненчо и в телевизионното шоу "Комиците". С какво едните фокуси са различни от другите?

Разликата е, че по телевизията са скечове, а това е само илюзионен спектакъл с много скъп реквизит и сценария е писан специално за това представление. Емил Марков и Румен Димитров са написали сценария за представлението.

Фокусите се харесват на всички, и на малки, и на големи и все пак кой им се радва повече?

Хората може да си мислят, че децата повече се радват, но аз съм виждал как по-възрастни хора се впечатляват и вдетиняват. Това е велико изкуство, най-старото изкуство в света и винаги, докато има деца и хора да мечтаят, това ще съществува.

Аз те помня от едно друго тв шоу - "Спукано гърне". От него се учех на сръчност и фокуси. Кога всъщност се зароди твоята любов към фокусите?

От детенце оше, много малък съм бил. Бил съм може би 12-13-годишен, когато се запалих по фокусите. Тогава беше много трудно. Отделно аз съм роден и съм израсъл в провинцията. В него време имаш много трудно достъп до такива неща. Тогава трябваше буквално занаят да се учи от друг илюзионист, които не бяха много в България. И аз така- както казват, краде се занаят.

А някога мечтаел ли си, че ще се занимаваш професионално с фокуси?

Аз за друго не съм мечтал. В живота си не съм искал нещо друго.

А кой е професионалният илюзионист, от който си се научил на фокуси?

От много хора, но този, който ми е дал най-много любов и най-много се е занимавал с мен е Лепас, човекът и за който говоря в представлението.

Ненчо Илчев за единственото по рода си в България илюзионно представление на театрална сцена

Както разбирам, твоите най-големи любови са театърът и фокусите. Според мен ти си много щастлив човек, че имаш възможност да работиш и двете едновременно . Как си успял да постигнеш това и как те кара да се чувстваш този факт, че си го постигнал?

Аз съм късметлия. В тази професия късметът е много важен. Животът ме е срещнал с добри хора, които много са ми помагали. Израснал съм в едно хубаво семейство, моите родители много са ме подкрепяли и са ме обичали . После завърших ВИТИЗ при най-добрия преподавател – Стефан Данаилов. Играя в театър "Българска армия" , който е може би най-добрият театър в България. Участвах в един сериал - "Столичани в повече", който е любим не само в България, но и в чужбина на българите. Всъщност това е най-дългият сериал. В световен мащаб сме следили дори "Приятели", "Бар наздраве", "Всички обичат Реймънд" - те имат най-много до 7-8 сезона. Ние направихме 13. Това са 157 серии. Сега има още два сезона, които не са излъчени. В момента снимаме последния. Като бяхме с Любо Нейков в Америка на турне се срещнахме с българи и всяка тяхна втора дума беше : "Кога ще почнат сериите на "Столичани в повече". Много любим сериал. Отклоних се , но наистина съм щастлив човек, защото ми се случват неща, които съм мечтал, работя си ги.

Да се върнем на представлението. Защо решихте да го излъчвате само около Коледа?

Защото то е малко коледно, към децата насочено и го правим всяка година около Коледа една поредица от 4-5 дни.

Всяка година едни и същи фокуси ли се показват или са различни?

Да, едни и същи са. Спектакълът си има структура. За мен това са щастливи мигове в годината.

Каква е твоята равносметка за годината?

Не мога да не бъда доволен. Играя в театъра, пътувам много, все хубави работи. Живи и здрави да сме.

И като за финал, отправи своето коледно-новогодишно послание към читателите ни.

Най-вече да са здрави, повече усмивки, да мечтаят. Посланието на моето представление е ако вярваш и искаш нещо силно, всичко е възможно и аз го пожелавам на читателите Ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay