Няма връзка, няма проблем

Основни положения за провеждане на кавги между двама души

Няма връзка, няма проблем
Взаимоотношенията между хората могат да бъдат крайно объркващи. Когато малките камъчета са на път да обърнат каруцата, често партньорите в една връзка не им обръщат внимание. Просто защото са концентрирали вниманието си върху злободневните проблеми и не съумяват да си представят цялостната картина. При все че двамата не осъзнават пречките за съвместното си щастие, те не биха могли и да ги преодолеят. Влизат в затворен кръг от кавги и скандали, от който единственото спасение е раздялата.

Три основни затруднения почти винаги са налице в една връзка и влияят на поведението на всекиго. Много по-лесно могат да бъдат решени, ако се назоват с истинските им имена и бъдат приети като сериозни заплахи за споделената любов.

Борба за надмощие
Всяка една връзка се сблъсква с проблема за силата и контрола. Обикновено на хората им харесва да манипулират своя партньор, като същевременно за нищо на света не биха позволили той да им диктува правилата на играта. Това непреодолимо желание за раздаване на заповеди може да бъде пагубно - все пак два остри камъка брашно не мелят.

Повечето хора обаче не биха дефинирали този проблем толкова категорично. За тях просто става дума за отделни случаи, в които партньорът им не се съгласява с тях. Тези единични дразги лесно се превръщат в обвинения, обобщени с "никога” и "винаги”. Обикновено проблемните теми са свързани с планове за почивните дни, какво да се купи или как да се свърши нещо в домакинството. Ала ожесточен спор по въпрос от изброените е сигурен знак само за едно нещо - някoй от двамата се бори за контрол.

Емоции на показ
Всяка връзка е започнала вследствие на взаимни чувства, които носят щастие и окриляват влюбените. С времето обаче тяхната наситеност избледнява и при комуникацията между двамата се появяват подводни камъни. Дори без думи, показваме на човека до нас как се чувстваме спрямо него. Невербалната комуникация спомага тази информация да бъде споделена - волно или не. Поза на тялото, мимики, жестове, докосвания, поглед и прочие. С две думи, постоянно изразяваме своята топлина, привързаност или пък неприязън и враждебност.

Отново повечето проблеми се коренят в това как партньорите се чувстват един спрямо друг. Така например спорът къде да вечерят изобщо не опира до избора на място. По-скоро показва, че един от двамата просто не е удовлетворен от връзката и иска нещо, каквото и да е, стига да е различно от желанието на другия.

Липса на уважение
Абсолютно всяка една връзка включва проблема за уважението, тъй като хората винаги съумяват да покажат своето отношение към даден човек. Злепоставянето пред приятели и роднини е обвързано със стремежа за надмощие. А по време на кавгите пред чужди хора, често и двамата си позволяват да кажат неща, които при други обстоятелства не биха си и помислили.

Може и скоро да сте се сблъскали с подобен казус. По празниците често има спорове колко време ще прекара една двойка при роднините на всеки от двамата. Усещането, че партньорът не ви слуша и вашето мнение няма никаква тежест, е породено именно от неговото неуважение към вашата личност. Репликите, обобщаващи неприятни преживявания от последните няколко години, са неизменна част от разпалената аргументация. Накрая има сърдита жена и мълчалив мъж, а розовите облаци са станали черни.

Общо взето, повечето двойки спорят по няколко вечни теми - пари, секс, други хора, деца, свободно време. Но в повечето случаи основният проблем би могъл да се причисли едно от трите понятия - надмощие, емоции, уважение.

И вместо да се карате с партньора си, трябва да говорите относно проблемите. А един от основните ви аргументи може да бъде: "Не се чувствам обичана, уважавана и искам мнението ми да има значение.”.
31 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 16.01.2012|08:02
това не са хора
14
Не е посочен 13.01.2012|17:10
Няма жени, няма тъга ...
13
Не е посочен 13.01.2012|17:09
Има хора, които не могат да живеят с други хора, освен със самите тях.
12
Не е посочен 13.01.2012|17:09
Понякога е хубаво да си независим, но самотата може да побърка някои хора.
11
Не е посочен 11.01.2012|16:04
когато нямаме връз,а плачем защо нямаме, когато сме във връзка , пак се ядосваме, няма угодия
10
Не е посочен 10.01.2012|09:11
Борбата за надмощие е вечна:)
9
Не е посочен 06.01.2012|15:11
No woman, no cry - няма жени, няма край :):)
8
Не е посочен 06.01.2012|14:26
Така е - ценим нещата само когато ги загубим, уви.
7
Не е посочен 06.01.2012|14:25
Но едва ли имат вина да не са обичани;)
6
Не е посочен 06.01.2012|13:44
Апропо, понякога, макар и рядко(ех, че съм феминистка;), и жените си имат вина мнението им да не е уважавано! ;Р
5
Не е посочен 06.01.2012|13:43
"А един от основните ви аргументи може да бъде: "Не се чувствам обичана, уважавана и искам мнението ми да има значение.” - че това са си три отделни аргумента;), всеки със своята тежест!:)
4
Не е посочен 06.01.2012|13:42
Ана, права си! Много от проблемите на съвременнта жена се коренят в това, че е склонна на безкрайни компромиси!
3
Не е посочен 06.01.2012|13:24
Ааа, чак безкрайни - всичко си има граници:)
2
Не е посочен 06.01.2012|12:50
Една връзка се базира на безкрайни компромиси
1
Не е посочен 05.01.2012|17:04
Когато нямат половинка повечето хора плачат защо нямат, а когато са обвързани, се оплкват от партньора си. Не може да се угоди когато човек не оценява какво има.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay