Предмети в домакинството, които имат страхотни екологични аналози

Предмети в домакинството, които имат страхотни екологични аналози

Днес, когато купуваме някои продукти, често се сблъскваме с въпроса дали опаковката може да се рециклира, дали артикулът може да се използва повторно и най-важното дали това нещо има по-екологичен аналог. Важно и необходимо е да зададете тези въпроси, защото много неща, които сме свикнали да използваме в ежедневието си, могат да бъдат заменени с предмети, които имат подобни свойства, а понякога и с по-полезни.

Ето кои са предметите в домакинството, които имат страхотни екологични аналози:

1. Клечки за уши за многократна употреба вместо такива за еднократна употреба

Многократните клечки за уши изглеждат точно като тези за еднократна употреба, с които сме свикнали, но една клечка може да се използва около хиляда пъти. Върховете на клечките за уши за многократна употреба са направени от медицински силикон. След употреба всичко, което трябва да направите, е да ги измиете със сапун и вода и след това клечката е готова за повторна употреба. Силиконовата пръчка не може да премахне например вода от ухото като памучен тампон, но върши отлична работа, когато става въпрос за почистване.

2. Метални сламки за напитки вместо сламки за еднократна употреба

Свикнали сме да използваме сламки за напитки навсякъде - като в кафенета, така и у дома, защото е удобно и евтино. Но те не са много екологични. Многократните сламки от неръждаема стомана могат да бъдат алтернатива. Можете да ги ползвате с години и помагат за намаляване на пластмасовите отпадъци.

3. Бамбуков конец за зъби вместо конец от изкуствени влакна

За разлика от найлоновия конец за зъби, бамбуковият конец е напълно компостируем - започва да се разлага след 60 до 90 дни. Достатъчно е просто да направите малка дупка в земята и да поставите използвания конец там. Освен това, както знаете, бамбукът расте много бързо и отнема по-малко вода и енергия, за да се отгледа и да се направи конец за зъби от него, отколкото изисква производството на същия конец, изработен от пластмаса.

4. Кристален дезодорант вместо обикновен дезодорант

Това е чудесна възможност за тези, които търсят екологичен заместител на обичайния си дезодорант. Кристалните дезодоранти не покриват кожата с филм и не запушват потните жлези, защото не трябва да премахват напълно производството на пот (това е естествен процес). Тези продукти имат антимикробни свойства и убиват бактериите, причиняващи миризма. Така че всъщност ще се потите, но няма да се притеснявате за миризмата.

5. Метални клечки за хранене вместо дървени

Азиатската кухня влезе в живота ни и много хора имат дървени клечки за хранене у дома - някои хора ги получават след доставка на храна, а други ги купват нарочно и ги използват редовно. Но помислете - всяка година само в Китай се изсичат 3,8 милиона дървета, за да се направят клечки. А металните пръчки ще ви служат дълги години, без да изискват подмяна. Можете дори да ги носите със себе си в ресторант и да предупредите сервитьора, че не се нуждаете от клечки за еднократна употреба.

6. Натурален сапун и шампоан в хартиени опаковки

За да не купувате козметични продукти в пластмасови опаковки, можете да преминете към използване на твърд сапун и шампоан. Разнообразието от възможности се увеличи драстично през последните години и сега можете лесно да намерите твърд шампоан, който да ви подхожда както със своите съставки, така и с цената си. Ако по някаква причина тази опция не работи за вас, тогава в някои магазини на едро можете да намерите отдели с нехранителни стоки и да напълните контейнера, който сте донесли със себе си, с необходимия продукт.

7. Сапунени ядки вместо прах за пране

Сапунените ядки са плодове от сапуненото дърво Sapindus mukorossi, които съдържат сапонини (образуващи пяна вещества). Това е напълно естествен и екологичен заместител на праха за пране. Те са хипоалергенни (по същество не са ядки и са подходящи дори за хора с алергии към ядки). Те са без мирис и работят при всякаква температура както в топла, така и в студена вода.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay