Препоръки и забрани по време на бременност от целия свят

Препоръки и забрани по време на бременност от целия свят

Има суеверие, че ако бременна жена не задоволи желанието си за някаква храна, детето ще се роди с родилен белег във формата на тази храна. А в някои други култури има много хранителни ограничения за бременните жени. И докато всички тези теории за бременността са забавни, те могат да объркат бъдещите майки. Едно е сигурно обаче: хората по целия свят просто искат бъдещите майки и техните бебета да са добре.

Ще се потопим в различните култури по света и какво правят жените, за да защитят своите бебета:

1. Филипини: Яжте сурово яйце точно преди раждането

На жените във Филипините се казва да ядат сурово яйце точно преди раждането, за да подпомогнат смазването на родовия канал. Смята се, че това ще улесни изтласкването на бебето.

2. Мексико: Избягвайте да ядете яйца

В Мексико съществува старо поверие, че яденето на яйца, когато очаквате бебе, може да накара бебето да ухае лошо.

Препоръки и забрани по време на бременност от целия свят

3. Китай: Не потърквайте корема си

Разтриването на корема изглежда естествено, но според пхората в Китай бременната жена трябва да се въздържа от прекомерно триене по корема. Смята се, че това може да доведе до разглезване на бебето след раждането.

4. Индия: Носете гривни

В някои части на Индия се провежда церемония, наречена valaikaapu, когато бременната жена е в седмия месец от бременността. На бременната жена се слагат гривни и на двете ръце, които трябва да бъдат нечетен брой. Вярва се, че силният звук на гривните ще предизвика сетивата и мозъчната дейност на детето.

5. Хавай и Таити: Никога не носете затворени леи

Единствената хавайска лея (цветен венец), която може да носи бременна жена, е с отворен край. Това е така, защото затворената лея се счита за лош късмет за бебето. Вместо това можете да носите и хаку за глава (цветна корона).

Препоръки и забрани по време на бременност от целия свят

6. Турция: Избягвайте да ядете риба или сладолед

Някои жени от културни групи в Турция са предупредени да не ядат риба по време на бременност, за да се предотврати раждането на бебето с рибена уста. Също така се казва, че яденето на сладолед може да причини дупка в главата на бебето.

7. Япония: Суровата риба е част от здравословната диета

Докато лекарите по целия свят казват на бременните жени да се пазят от сурова риба, защото тя може да съдържа бактерии, японците насърчават бременните да ядат сурова риба. Счита се за здравословна част от диетата по време на бременност.

8. Латинска култура: Носете металик по време на лунно затъмнение

Това вярване може да бъде проследено до ацтеките. Смятало се, че затъмнението е ухапване по лицето на Луната, така че ако бременна жена го гледа, бебето й ще има разцепена устна. За защита тя трябва да носи нещо метално, като предпазен щифт, върху бельото си.

Препоръки и забрани по време на бременност от целия свят

9. България: Не яжте заешко месо или риба

Заешкото месо е забранено, защото се смята, че ако бременна майка го яде, детето ще спи с отворени очи. И ако бременна жена яде риба, носът на бъдещото й дете ще бъде запушен и то ще хърка.

10. Китай: Спете с нож под леглото

Китайските жени могат да спят с ножове под леглата си, за да изплашат злите духове. Някои дори имат парче хартия, изрязано, за да наподобява ножица, висяща от леглото.

11. Еврейска култура: Не приемайте подаръци преди бебето да се роди

Приемането на подаръци за бебето преди да се е родило или купуването на различни неща за него е забранено, защото се смята, че това ще привлече злите духове. 

Препоръки и забрани по време на бременност от целия свят

12. Тайланд: Не присъствайте на погребение

Някои култури вярват, че бременните жени не трябва да ходят на погребения. Например в Тайланд има поверие, според което, ако бременна жена присъства на погребение, бебето й ще бъде преследвано от духа на мъртъв човек, щом се роди.

13. Тайланд: Яжте лотосови пъпки

На тайландските жени, които се надяват да имат лесни раждания, се казва да ядат лотосови пъпки, изпяти от будистки монах. Това се казва, че отваря тялото им като цвете лотос, което улеснява раждането.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay