Пак жените виновни: Южнокорейски политик обвини „доминиращите“ жени за нарастващите самоубийства при мъжете

Пак жените виновни: Южнокорейски политик обвини „доминиращите“ жени за нарастващите самоубийства при мъжете
Canva

Политик в Южна Корея бе критикуван за това, че прави връзка между увеличаването на самоубийствата на мъжете и все по-доминиращата роля на жените в обществото.

Според BBC градският съветник на Сеул Ким Ки-дък публикува доклад, в който се твърди, че нарастващото социално участие на жените и тяхната доминираща роля в обществото са направили по-трудни за мъжете намирането на работа и намирането на брачни партньори.

"За разлика от миналото, когато патриархатът и доминиращата от мъжете идеология бяха преобладаващи в Корея, от 2023 г. тя започна да се променя в доминирано от жени общество с около 5 процента повече жени, отколкото мъже. За да се преодолее разширяването на явлението доминиране на жените, в краткосрочен план, е необходимо да се подобри осведомеността за равенството между половете, така че мъжете и жените да могат да се радват на равни права и възможности и да се реши проблемът с недостига на работна ръка (който изглежда в смисъл на липса на работа) чрез разширяване на социалното участие на мъжете", пише той в доклад.

Южна Корея се нарежда на четвърто място в света по процент на самоубийства и най-висок процент на самоубийства в страните от ОИСР. Тя е на 105-то място сред 146 нации по равенство между половете.

Коментарите на съветника бяха критикувани, като мнозина нарекоха забележките "извънредни", "женомразки" и "необосновани".

Според BBC жените получават средно 29% по-ниско заплащане от мъжете в Южна Корея.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay