Български актьори за първи път на международен фестивал в Чили

Зуека и Нина Димитрова с постановки в Чили

Български актьори за първи път на международен фестивал в Чили

На най-големия театрален форум в Латинска Америка "Сантяго а мил" ще се изявят Васил Василев – Зуека и Нина Димитрова. Международният фестивал, който е с 18-годишна история, ще продължи до 30 януари, а "Кредо" е първият български театър, който гостува на неговата сцена.

 

Културната програма тази година включва 42 спектакъла от 22 страни от 4 континента, а българските актьори ще се представят с постановките "Шинел" по Гогол и "Каквото дядо направи" по Ханс Кристиян Андерсен, при това на испански.

 

"Шинел" е играна от театър "Кредо" над 500 пъти на 9 езика (включително японски и гръцки) и е представена на 150 международни фестивала. Сред тях е и участието в най-големия световен фестивал на изкуствата в Единбург (1997), където спектакълът е включен в класацията "Топ 20" на британските критици за най-добрите събития на фестивала. През 2000 година критиците на в. "Гардиън" нареждат постановката сред 5-те най-добри заглавия в лондонския театрален афиш.

 

"Шинел" на "Кредо" е отличен с 14 международни награди, а театър "Кредо" получава специалната награда "ИКАР 2008" на Съюза на артистите в България за принос в популяризирането на българския театър по света.

 

Колкото до другата постановка, с която ще се представят българските артисти в Чили - "Каквото направи дядо" е създадена по покана и с подкрепата на фондация "Ханс Кристиян Андерсен 2005" в Дания. Това е българският спектакъл в програмата за световното честване на 200-годишнината от рождението на Андерсен. Спектакълът е показан на редица международни фестивали и е носител на 3 международни награди.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay