Възможно е децата да обичат и книжките, и мишките!

Изпитани съвети, които ще ви помогнат да представите четенето като мода и забавление в детските очи

Чело коте, чело коте, чело коте книжки
как се хващат, как се хващат малки сиви мишки... 

Като деца това ни беше любима песничка. Но колкото повече години минават, колкото повече се развиват компютърните и всички останали технологии, толкова по-малка е вероятността собственото ни коте да проявява интерес към книжките.

Тази статия няма да представлява поредната патетична възхвала на "едно време". Нито пък ще бъде възмутена критика в стил "колко е неграмотно младото поколение".

Напротив, според нас в много отношения днешните деца са по-умни, по-информирани, по-оправни... По-бързоразвиващи се, отколкото сме били ние на тяхната възраст - за добро или лошо. Истината е, че имат и повече интереси. Просто са различни от онези, които родителите им са имали някога, затова на мнозина им е трудно да ги разберат.

Няма как (и ще става все по-трудно) да лишим детето си от компютър, таблет, многофункционален телефон. Би било и жестоко да го направим. Защото другите деца могат да бъдат много жестоки. Само си спомнете какви подигравки от съучениците си отнасяха малчуганите на 90-те, чиито родители не можеха да си позволят да им купуват "маркови дрехи". Е, вашето слънчице го очакват още по-тежки моменти, ако не му позволявате да бъде в крак с технологиите.

Не това е целта. Оптималният вариант е да го ОСТАВИТЕ да се възползва от възможностите на новото време. Но не да го ИЗОСТАВИТЕ в това начинание и да потънете в собствените си ангажименти, спокойни, че "детето си се занимава самò". Нека прави всички онези неща, по които си падат връстниците му. Но с мярка. И не само тях.

Вашата задача е да отделите достатъчно време и грижа, за да посадите у малчугана интерес и към четенето на книги. Причините са много: обща култура, развиване на мисленето, подобряване на комуникационните способности, изграждане на добра езикова култура и грамотност, придобиване на умения за ползотворно усвояване на свободните минути...

Огромно предимство на книгите пред филмите е и фактът, че в много по-огромна степен развиват въображението. Малкият читател трябва самичък да си представя всеки герой, всяко действие, място на действие и т.н. В киното някой друг вече е свършил това вместо него. Поднася се наготово.

Без повече предисловия, нека посочим няколко конкретни и изпитани от родители метода за възпитаване в любов към литературата:  

1. Давайте пример  
Нали знаете как малките момиченца проявяват огромно желание да носят токчетата и червилото на мама, да пият кафе като нея, да готвят, перат и гладят? Момченцата пък обикновено си умират за футбол, риболов, конструиране и поправяне на разни неща с татко. 

Възможно е децата да обичат и книжките, и мишките!
На същия принцип можете да направите така, че и четенето да изглежда като нещо интересно в детските очички, едва ли не шикозно, "само за възрастни".

Когато не сте заети, отпускайте с някое интересно четиво, докато малкото ви съкровище си играе наоколо. Полегнете удобно, излъчвайте комфорт и спокойствие, пийвайте кафенце, или пък чаша вино. Смейте се на забавните моменти. И щом намерите нещо, което ще бъде интересно за детето ви, хумористично му го прочетете или разкажете.

Има огромна вероятност то да започне да ви копира. Осигурете му всички необходими условия: какао, което да влезе в ролята на вашето кафе; чаша за вино, но с лимонада; без да го прекъсвате с искания да спре с излежаването и да си прибере играчките в коша, например.

2. Изградете ритуал, в който четете на глас 
Четенето на глас си остава най-ефективният начин, по който можете да създадете в детето любов към книгите. Добре е да се започне възможно най-рано, дори на пръв поглед все още да ви изглежда безсмислено. Дори бебенце на няколко месеца ще се забавлява, когато разглежда картинки и слуша гласа ви, особено ако се постараете да използвате различни интонации.

Възможно е децата да обичат и книжките, и мишките!
Възползвайте се от ранните години, когато за малчуганите най-голямото щастие е да правят неща заедно с мама и тати. Нека четенето се превърне в едно от тези любими съвместни занимания. Когато невръстният хитрец (или хитруша) започне да проявява претенции с какво точно желае да запълвате времето му, не го карайте насила.

Четете му тогава, когато самият той иска това. Дори да ви е досадно, повтаряйте многократно историйките и приказките. Дечицата се радват, когато са научили нещо наизуст и имат възможност да демонстрират способностите си. Нека получават достойни похвали за проявената интелигентност.

Ако по описания начин успеете трайно да представите четенето като развлечение, а не като задължение, детето самò ще прояви желание да се научи. Най-малкото, защото вие няма да имате време да му прочетете всичко, което му е интересно, така че ще иска да вземе нещата в свои ръце. И сричането в училище няма да изглежда като мъчение.

3. Продължете да четете на глас, дори когато вече няма нужда 
След като отрочето ви вече се е научило да чете самичко, все още ще оценява желанието ви да се занимавате с него. Не спирайте, докато то не спре да проявява интерес към това. Редувайте се кой ще чете на другия и го хвалете колко добре се справя. Окуражавайте го да чете на глас и на играчките си, или на по-малките си братчета и сестричета - това също се отразява чудесно!

Възможно е децата да обичат и книжките, и мишките!
4. Поддържайте детска библиотека вкъщи 
Още от малки, дечицата трябва да са заобиколени от много книги в дома. Да израснат с убеждението, че те са естествена и необходима част от начина на живот на съвременния човек. Дръжте детските, красиво илюстрирани издания на достъпни места, така че малкият палавник да се натъква на тях и да проявява интерес към новото си откритие.

Отделете рафтове, които ще бъдат неговата лична библиотека. Изненадвайте го с нови попълнения, но тогава, когато наистина ще им се зарадва. Моментите, в които очаква някоя скъпа играчка вместо книга, не са подходящи!

5. Приключения в търсене на книгите
За да си спестите твърде много разходи, водете детето при баба и дядо, където може да се рови в шкафовете и кашоните със стари книги, комикси, списания и всеки път да си тръгва с по една-две "нови" находки. Превърнете посещенията на антикварни книжарници и библиотеки в дългоочаквано приключение.

Възможно е децата да обичат и книжките, и мишките!
6. Не подбирайте четивата според собствените си разбирания  
Досегашните съвети се отнасяха предимно до прословутите "първи седем години". А след тях? Младият човек все по-често ще проявява собственото си мнение относно собствените си интереси. Ще има периоди, в които книгите изобщо няма да присъстват в приоритетните му занимания. Никога не насилвайте нещата! След като вече сте възпитали необходимите читателски навици, просто бъдете готови да удовлетворите подобаващо всеки нов порив.  

Ако детето ви прояви желание да четете заедно, да обсъждате прочетеното, да се състезавате по някакъв начин, откликнете с ентусиазъм. Щом забележите засилен интерес, "мания" по нещо, го изненадайте с интересни за него четива по въпроса. Комиксите, както и поредиците на различни издателства, също са чудесна идея. Децата са известни със засиленото си желание да колекционират какво ли не.

Не е нужно поколението ви да изчете всички книжки, които на вас някога са ви били любими. Не бъдете прекалено стриктни и по отношение на списъците от училище за лятната ваканция. Динозаври, списания за "лигави" музикални изпълнители, комикси със супергерои или модно облечени героини - не се колебайте да осигурявате на детето си всичко това, щом по някакъв начин ще поддържа интереса му към литературата. Ако успеете да го задържите жив през трудните години на подрастване и тийнейджърство, той никога няма да се изгуби!

Възможно е децата да обичат и книжките, и мишките!
Смятате ли, че тази статия е полезна? Ако имате желание да четете повече такива материали от нас, можете да се присъедините към страницата на Jenite.bg във фейсбук!

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 10.09.2013|14:11
ако детето има четящи родители няма начин то само да хване книгата без дори някой да го подканя
21
Не е посочен 05.09.2013|17:11
Детето е както си го научих. Плюс това самите ние трябва да даваме добър пример като четем, разказваме им историите и пр.
20
Не е посочен 05.09.2013|14:24
Хубаво е да се чете :) бих искала и моето дете един ден да е любопитно в тази сфера.
19
Не е посочен 05.09.2013|14:12
ами остави го да гледа само филмчета и да не вижда книга,като го приемаш така и реагираш толкова заядливо, лична работа си е.
18
Не е посочен 05.09.2013|14:09
Всичко опира до това родителите да се занимават с децата си, да им четат книжки, да им купуват, да им разказват истории, да събудят у тях интереса.
17
Не е посочен 05.09.2013|13:34
Трябва да се постараеш да създадеш подобен навик на детето си!
16
Не е посочен 05.09.2013|13:23
Моля ви се, ще преследвам бъдещето си дете с "Критика на практическия разум", докато не му стане ясна. След това идва Ницше!
15
Не е посочен 05.09.2013|13:12
Много е важен личният пример. А също, ако се опитате да говорите с децата си за книги, това може да предизвика интереса им!
14
Не е посочен 05.09.2013|13:08
Ще се опитам да възпитам моето дете да обича да чете.
13
Не е посочен 05.09.2013|12:40
Тези неща според мен се възпитават и ако родителят не положи усилие няма как да очаква реакция от страна на детето. На мен като малко родовно ми купуваха енциклопедии, тъй като много ги обичах.
12
Не е посочен 04.09.2013|19:39
МНого се надявам моето дете да обича да чете. МНого! Аз много обичам, още от малка, но не е задължително да го наследи.
11
Не е посочен 04.09.2013|17:51
Снимките са страхотни.
10
Не е посочен 04.09.2013|16:20
Точно сега смятам да купя на племенника ми една книжка за рождения ден. Но той е в една такава възраст, че малко трябва да се премисли, какво го вълнува;)
9
Не е посочен 04.09.2013|16:20
Много е добре децата от малки да се зарибят един вид по четенето. С интересни и провокативни детски книжки;) Това наистина изгражда
8
Не е посочен 04.09.2013|16:19
Личния пример във всяко едно отношение възпитава децата най-добре :)
7
Не е посочен 04.09.2013|14:59
Децата обичат всичко, защото всичко за тях е ново и интересно.
6
Не е посочен 04.09.2013|14:16
важно е да ги научим да обичат книгите децата, хубаво е да се чете.
5
Не е посочен 04.09.2013|13:47
Много добри съвети! не всеки оценява книгите и никога не екъсно да се научиш да ги обичаш :) Така че дори за поотрасналите деца има време да се научат да открият един нов свят.
4
Не е посочен 04.09.2013|13:39
Естествено, че е възможно, всичко опира до родителите в чиито ръце е да купуват книжки според интересите на детето, да му дават пример, да го насърчават.
3
Не е посочен 04.09.2013|12:00
Примерът е особено важен в това отношение. Дори не осъзнаваме колко сме важни за децата си и как те се превръщат в умалени наши версии.
2
Не е посочен 04.09.2013|11:50
Винаги съм си мислила, че ако детето те вижда достатъчно често с книга в ръка, вместо да гледаш сериали, може да се заинтересува и да му стане интересно.
1
Не е посочен 04.09.2013|11:45
Признавам си,че доста съм се изложила в това отношение, детето ми е на 5г и почти не проявява интерес към четенето, изобщо не знам как да го накарам да започне да чете, но от тук намерих някои хитринки,които мисля за използвам. дано да разбере колко е приятно :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay