Истината за връзката между закуската и отслабването

Отговор на този въпрос дава ново американско проучване

Истината за връзката между закуската и отслабването

Закуската е най-важното хранене за деня - чували сме това твърдение безброй пъти. "Не можете да отслабнете здравословно, ако не закусите правилно” е първото нещо, което идва наум, когато се произнесе думата "диета”. Логиката се крие в това, че ако не закусвате, сте склонни да изядете по-голямо количество храна през деня, което да доведе до неефективност на диетата.

Има ли вероятност обаче универсалната "истина”, която експертите не спират да повтарят в продължение на години, да не е абсолютно точна?

Оказва се, че да. Според ново проучване пропускането на закуската може да не е толкова вредно, когато се опитвате да свалите килограми. Въпреки че предишни изследвания откриват връзка между хапването сутрин и успешната диета, има проучвания, които поставят тази теория под съмнение.

В основата на аргументите "против” стои фактът, че при предишни изследвания от участниците се изисква единствено да докладват какви са хранителните им навици и след това информацията се сравнява със здравните им досиета.  

Истината за връзката между закуската и отслабването

"По-ранни проучвания демонстрират предимно връзка между двата компонента, но не доказват непременно, че закуската води до успеха на диетата”, казва авторката на проучването Емили Дурандър, която работи в Университета в Бирмингам, Алабама. "Затова ние проведохме голямо проучване, за да проверим дали препоръките за задължителна закуска имат наистина такова влияние върху отслабването.”

В новото проучване взимат участие 300 души с наднормено тегло. Някои от тях спазват диета с включена закуска, а други - без. В края на 16-ата седмица, изследователите сравняват здравните данни на двете групи. Заключението е, че хората, които са се хранили сутрин не са свалили повече килограми от тези, които не са.

Установява се обаче, че пропускането на закуската може да не влияе пряко на загубата на тегло, но оказва влияние върху други аспекти от здравословното състояние на човек.

Продължителното гладуване, на което се подлага човек, който пази диета без да закусва, води до повишаване на диастоличното и систоличното кръвно налягане, концентрацията на инсулин в кръвта и на свободните мастни киселини. То също така води до понижаване на концентрацията на HDL-холестерола в кръвта.

Така че дори да не залагате на закуската в диетичното си меню, това няма да доведе непременно до качване на килограми, но може да навреди на цялостното ви здравословно състояние.

За още ценни съвети на тема "Здраве”, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 16.06.2014|14:29
Явно има някаква връзка .
2
Не е посочен 13.06.2014|20:33
В момента съм на вълна отслабване, но аз гледам да закусвам.
1
Не е посочен 13.06.2014|17:15
е ако закуската е баница няма ка кда е много полезна
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay