Витамин D играе важна роля за метаболизма. Редица изследвания сочат, че витамин D има защитен ефект срещу сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, рак, астма, някои автоимунни заболявания. Играе роля и в жизнения цикъл на клетките.
15-минутно излагане на слънце на ден доставя нужното количество витамин D на организма ни. Оказва се обаче, че можем да постигнем същия ефект и в сезоните, в които не можем да се радваме на топлите лъчи, като консумираме определени храни.
"Редица храни съдържат витамин D, но най-големите му източници са сьомгата, рибата тон, сардината, скумрията, скаридите и рибеното масло”, заявява диетологът Фил Лемпърт, създател на Supermarket Guru.
Малки количества витамин D се съдържат в телешкия черен дроб, сиренето, яйчените жълтъци и някои гъби, разкрива още експертът по храненето.
Зърнените храни, консумирани на закуска, в много случаи съдържат около 10 на сто от препоръчвания прием на витамин D, пояснява Лемпърт.
3 | 0 |