Как галещото слънце да не стане хапещо

Грубите грешки при ползването на слънцезащита могат да бъдат поправени

Как галещото слънце да не стане хапещо

Хората вече са наясно с рисковете, които носи излагането на слънце и масово използват слънцезащита. Въпреки това, дерматолозите са установили, че се допускат много грешки, които правят предпазването от слънчевите лъчи неефективно.

На фона на статистиката, която показва, че ракът на кожата е една от най-често срещаните форми на болестта в световен мащаб, правилното използване на слънцезащитната козметика е от огромно значение.

Във видеото дерматологът д-р Ивайло Петров обяснява какви са най-честите грешки и как най-ефективно трябва да се използва фотозащитата.

Извън правилното използване на слънцезащитните кремове, възможно е даден продукт да предизвика алергична реакция на кожата, особено ако тя е твърде чувствителна.

Средствата за слънчева защита се делят най-общо на два типа, обяснява дерматологът д-р Петров. Първият тип са т.нар. "физически фактори" – те образуват отразяващ слой на повърхността на кожата, не проникват в нея, а отразяват слънчевите лъчи на принципа на огледалото. Такива са кремовете за деца. Заради техния недостатък – оставят бял слой по кожата, възрастните рядко ги ползват.

От втория тип са продуктите, които след нанасяне проникват в кожата и блокират ефекта на слънчевата светлина чисто химически. Механизмът на действие в най-общи линии е следният: когато върху кожата попадне слънчев лъч, продуктът взаимодейства с него и го превръща в друг тип енергия. Най-често в резултат от химическа реакция енергията се излъчва под формата на топлина. Заради тази химическа реакция е възможно да възникнат алергични реакции. Това се отнася особено за хора с атопичен дерматит, с по-чувствителна кожа.

За предпазването от подобни нежелателни странични ефекти на първо място слънцезащитните лосиони трябва да се купуват от места, където са съхранявани правилно. Например в крем, който дълго е бил подложен на пряка слънчева свенлина и висока температура, настъпват химически реакции, дори той да е в срок на годност.

Освен това, хората, които знаят, че имат проблемна кожа, трябва да използват медицинска козметика, защото от нея са изчистени веществата, за които се подозира, че е по-вероятно да предизвикат нежелателни реакции. За по-тежките случаи се препоръчват педиатрични кремове с физически фактор. 

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 03.06.2014|16:12
аз съм твърдо за използването на слънцезащитни кремове за лице
6
Не е посочен 02.06.2014|16:50
Добре е да се мисли за тези аспекти, тъй като не всичко опира до естетиката, а и до здравето ни, двете неща вървят ръка за ръка.
5
Не е посочен 02.06.2014|16:14
За това си трябва консултация и мазило според типа кожа и не на последно място според това, което искаме да постигнем.
4
Не е посочен 16.07.2012|11:01
Казали са ,че кожата помни. Наистина много да се внимава със слънцето,а мазането със слънцезащитни кремове трябва да става половин час преди да се изложиш на слънце!
3
Не е посочен 16.07.2012|10:43
От 12 до 16 ч.слънцето е страшно вредно и тогава не мисля,че изобщо трябва да сме на плаж или да сме изложени на слънце!
2
Не е посочен 16.07.2012|09:57
слънцето е много вредно,а хората не спазват елементарни правила,има много хора,особено мъжете,които не използват никаква защита,пекат се по цял ден,като са изложени на слънце даже и между 12 и 4,което е много лошо
1
Не е посочен 16.07.2012|09:29
разбирам рисковете,но защо да ходя на море ако няма да хвана тен и ще излизам на плажа намазана с бял крем,та да приличам на снежен човек...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay