Ядките са страхотен източник на полезни витамини и минерали. Те засищат бързо и са много добра алтернатива на чипсовете и шоколада, като могат да се превърнат в много важна част от здравословния режим на хранене.
Както при всичко, така и в света на ядките, има позитиви и негативи. Всичко трябва да се употребява с мярка и не бива да смесваме ядките с различни солени или сладки примеси, защото тогава те се превръщат от полезни във вредни.
Всички ядки имат почти еднакво съдържание на калории и техният микс от омега 3 мастни киселини, протеини и фибри ще ви засити и ще направи диетата ви далеч по-здравословна, като вече няма да жадувате за нездравословни храни.
Най-нездравословните ядки
Това са макадамията и пеканът (американски орех). Те имат най-високо калорично съдържание - по 200 калории, но имат и най-ниско съдържание на протеини. Нивото им на мазнини също е най-високото сред ядките - 20 грама мазнини в 10-12 ядки. Разбира се, те не бива да бъдат заклеймявани като съвсем нездравословни - полезни са, но в умерени количества.
Най-полезни за сърцето
Това несъмнено са орехите. Те имат най-високо съдържание на омега 3 мастни киселини и няколко други вида киселини, които са полезни за сърцето. Те спомагат за намаляването на аритмията и отпушват артериите.
Най-полезни за мозъка
Фъстъците са ядките, които имат най-високо съдържание на минерали, които спомагат за развитието на мозъка. Те са пълни и с витамин Е, който подпомага работата на мозъка. Особено благоприятно въздействие оказват върху бременните жени, защото минералите се грижат за правилното развитие на бебето.
Най-полезни за имунната система
Бадемите имат малко калории, но пък повече калций и това ги прави чудесна храна за укрепване на здравето. Богати са и на фибри и витамин Е, а имат и антиоксиданти, които намаляват опасността от инфекции.
Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!
10 | 0 |