Шоколад без мазнини срещу излишните килограми

Британски учени твърдят, че са успели да създадат протеин, който имитира перфектно вкуса на мазнините

Шоколад без мазнини срещу излишните килограми

Учените изглежда са готови да осъществят мечтата на всяка жена - свободното похапване на десерти без никакви, ама никакви ограничения! Това е възможно благодарение на шоколадовите продукти с ниско съдържание на мазнини, които дори могат да помогнат в битката с излишните килограми.

Британците създават протеин, който ще позволи на производителите да се "отърват” от голяма част от мазнините, които се използват при производството на много от хранителните продукти, без това да повлияе значително върху качеството и вкуса на храната.

Екипът от изследователи, спонсориран от Съвета за научни изследвания в областта на инженеринга и физическите науки, създава модифицирани протеини, които лесно се разбиват на микрочастици и наподобяват изключително силно вкуса на мазнините.

Ръководителят на проучването, д-р Стив Юстън, твърди, че благодарение на тези видоизменени протеини може да се създава нискомаслена храна, която не е вредна за здравето, а в същото време наподобява по възможно най-добрия начин вкуса на любимите шоколадови изкушения.

"Това откритие може да донесе несравними ползи за Националната здравна служба на Великобритания, намалявайки значително случаите на здравословни проблеми, свързани с наднормено тегло и затлъстяване”, споделя още д-р Юстън.

Шоколад без мазнини срещу излишните килограми
Използването на протеините като заместители на мазнините не е съвсем нова идея. Досега обаче то е било ограничено само до храни като кисело мляко. При шоколадовите продукти и сиренето постигането на автентичния вкус се оказва малко по-сложна задача.

Затова екипът се заема с изучаването на структурата на самите протеини, с цел да установи как реагират те, когато са подложени на някакви производствени процеси, като например затопляне. Проучването осигурява необходимата информация относно модифицирането им така, че те да бъдат използвани успешно като "заместници" на мазнините.

Създаденият от екипа протеин може да доведе до по-широкото разпространение на нискомаслени храни. А това несъмнено ще помогне на крайните потребители да се хранят по-здравословно и да се справят с проблемите със затлъстяването.

Шоколад без мазнини срещу излишните килограми
Освен това екипът работи върху компютърен модел, който да помогне на производителите да определят оптималното количество протеини, които могат да бъдат използвани при определени продукти, като заместители на мазнините.

За още материали на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 18.07.2014|19:56
Така е,много примамливо звучи.
5
Не е посочен 18.07.2014|19:56
Супер,дано скоро излезе на пазара.
4
Не е посочен 17.07.2014|15:44
Предполагам , че е много вкусно
3
Не е посочен 17.07.2014|15:44
Страхотно предложение е това
2
Не е посочен 17.07.2014|15:21
Да се надяваме,че ще излезе скоро на пазара,чак нямам търпение да опитам вкуса му :)
1
Не е посочен 17.07.2014|15:20
Звучи направо перфектно!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay