Дама в лодката

Първата гондолиерка на Венеция и последният ѝ колега в Ню Йорк

Дама в лодката

Тази седмица специален репортаж на BBC ни разказва за "последния гондолиер в Ню Йорк". Андрес Гарсиа Пена е роден в космополитния американски град и е прекарал там целия си живот. Като млад се стремял да се докаже като художник, а романтичната длъжност на гондолиер в Сентръл парк му била нужна, за да подпомага издръжката си. Все пак, не само музикант, но и художник къща не храни - оказало се, че развличането на туристи с венецианската лодка е по-доходоносно.

И изключително приятно. Дори когато картините му започнали да се харчат, Гарсиа Пена не се отказал от интересната си работа в Сентръл парк. Както знаем, това място е "зеленото сърце" на "Голямата ябълка". И нюйоркчани, и посетители обожават да прекарват приятни минути там. Последният гондолиер разказва, че за всичките си години в бранша е имал възможността да види отблизо над 1000 предложения за брак. От най-прекрасните до най-непохватните такива. 

Освен на вълнуващите влюбени моменти, Гарсиа Пена е присъствал и на изцепки от страна на нощни пътници в гондолата, които според лодкаря е по-добре да не се разказват. Най-невинното било да се возят пияни и да скачат с главата напред в зеленясалите води на езерото.

Дама в лодката

Този презокеански репортаж нямаше как да не ни напомни и за една впечатляваща дама - Джорджия Босколо от Венеция. Тя е на 26, дъщеря на гондолиер и майка на две деца. Преди няколко години стана известна с това, че се превърна в първата жена, която получи официалното право да управлява традиционната за каналния град лодка.  

По този начин венецианката успя да промени 9-вековната традиция на дискриминация, която повеляваше само силният пол да борави с емблематичното дълго весло. "Винаги съм обичала гондолите и за разлика от трите си сестри, предпочитах да греба с татко, вместо да излизам с приятели" - разказва Джорджия. Баща ѝ Данте все още таи известни резерви към възможността жена да бъде гондолиер, но все пак смята, че с негова помощ дъщеря му е натрупала достатъчно опит и може да продължи семейния занаят.

На твърденията, че дамите нямат достатъчно физическа сила, за да се справят със своенравната гондола, Джорджия отговаря така: "Раждането на дете е много по-трудно!" Добре казано.

Доня Босколо се е сдобила със заветния сертификат за гондолиери след като е преминала през няколкомесечен курс, в който е трябвало теоретично и практически да докаже отличните си познания по управление на плавателното средство и относно характеристиките на различните канали във Венеция.

Дама в лодката

Името на Александра Хай също е известно и се свързва с романтичната тема за гондолите. Тя дори не е италианка - корените ѝ са американски и немски, но се прочу с това, че посвети над 10 години от живота си на борбата да ѝ позволят да управлява гондола. Тя не се справи успешно с щастливото за Джорджия обучение или поне изпитващите твърдят така. Според самата Александра и медиите, просто не са искали да разчупят закостенелите си разбирания за тази строго мъжка професия.

Упоритата дама обаче заведе дело и поне отчасти постигна целта си. Съдът ѝ разреши да превозва пътници, но те могат да бъдат само и единствено клиенти на хотела, в който чужденката работи. Все пак сме сигурни, че и това ѝ доставя достатъчно удоволствие!

А за да доставим удоволствие и на вас, решихме да ви поздравим с веселото изпълнение на една музикална гондолиерка, която също като Джорджия Босколо е получила официално разрешение да служи на венецианските туристи с веслото си. Тя стриктно се възползва от правото си да се облича според дрескода на истинските гондолиери - с риза на бели и тъмносини райета, черен панталон и обувки в подходящ цвят. За разлика от традиционалистите обаче, тя не пее на клиентите си оперни или класически произведения, а ги забавлява с раздвижени ритми от типа на "Mambo Italiano".   

Какво ще кажете вие? Бихте ли зарязали солидното си бюро в офиса, за да се поклащате на лодка в романтично изглеждащата и не толкова романтично миришещата лятна Венеция?

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 18.07.2012|18:20
Това винаги ми е изглеждало много сложно,тази жена е малко смахната :)
6
Не е посочен 18.07.2012|15:23
Това сигурно е много вълнуващо.Сигурна съм, че след Джорджия вероятно и други жени ще постъпят в тази професия.
5
Не е посочен 18.07.2012|15:08
Професията гондолиер действително има романтичен отблюсък за много жени, макар че в Италия гледат чисто практически на нея, тъй като това са хора, които изкарват не лоши пари и са добра партия ;) А жена-гондолиер звучи като добро разчупване на стереотипите.
4
Не е посочен 18.07.2012|10:44
Много интересно. Момичето е голям талант;) А във Венеция кой не си мечтае да го повозят на една красива лодка..:) особено талантлива жена, която и да ти пее;)
3
Не е посочен 18.07.2012|10:42
Много яко. Гледах филм колко трудно се правят гондолите, напрво е невероятно!
2
Не е посочен 18.07.2012|10:12
много бих искала някой ден и аз да имам възможността да изживея това неповторимо усещане,а ти определено трябва да се чувстваш късметлийка:)
1
Не е посочен 18.07.2012|09:54
Интересна е съдбата и професията на гондолиера. Може да види и преживее неща, които малко хора могат да видят дори по филмите. Най-вече благодарение на хората, котио се качват при тях. Имала съм възможността да се кача на гондола във Венеция. Това трябва да се изживее от всеки.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay