Времето застудя и както цяло лято копнеехме за студен чай, сега изведнъж ни се допи класическия топъл вариант.
Днес ще разберем как да поддържаме здравето и удоволствието си с помощта на любимите есенни плодове.
ЧАЙ ОТ ЯБЪЛКОВИ КОРИ
Какво ни дава?
Неслучайно в старите митове и легенди все се намират някакви хорица, които се карат за ябълки. Твърди се, че чаят от въпросния "скандален" плод може да се пребори с най-големите ни кошмари: някои видове рак, слаба имунна система, артрит, опасни нива на холестерола.
Наред с ябълката, в предложената от нас рецепта има още една главна героиня - канелата. Богата на антиоксиданти, тя също е известна със своите суперсили: ускорява метаболизма, следователно има отслабващ ефект; притежава доказани антибактериални и антигъбични свойства.
Как се приготвя?
Количеството необходими ябълкови кори зависи от това колко чаши чай искате да приготвите. На една чаша се падат горе-долу корите от една средно голяма ябълка. Ще ви трябват още канела, мед и прясно изцеден лимонов сок на вкус.
Сложете ябълковите кори в тенджера. Залейте ги с избраното количество чаши вода, добавете лимоновия сок и канелата. Кипнете и оставете да ври на бавен огън в продължение на 10-15 минути. След това прецедете течността и сервирайте с парченца ябълки, плуващи в чашите.
КЪПИНОВ ЧАЙ
Какво ни дава?
Основното примущество на къпиновия чай е онова, заради което се препоръчва и ежедневното пиене на чаша червено вино. И двете приятни напитки поддържат сърдечно-съдовата система в добро здраве.
Според твърдения на някои учени, редовната консумация на чай от къпини засилва паметта и способността за концентрация. Полезен е при разстройство, червено гърло и различни възпаления. Съдържа витамини А и C, които го превръщат в прекрасно средство за цялостно укрепване на имунната система.
Как да си го приготвим?
Особено полезен от медицинска гледна точка е чаят от листата на къпината. Препоръчва се за честа консумация, ако се стремите да нямате проблеми със сърцето. Можете да си го приготвите, като залеете 2 чаени лъжички изсушени листа от къпина с една чаша вряла вода. Покрийте и изчакайте да покисне 10 минути, след това изцедете и пийте.
Другият вариант е да овкусите обикновен чай с плодовете на къпината. За целта ще ви трябват:
- 3 ч.ч. къпини, пресни или замразени
- 1 ч.ч. захар
- 4 ч.ч. вряща вода
- 3 торбички чай по избор
- 2,5 ч.ч. студена вода
по желание, още малко къпинки за украса
С помощта на дървена лъжица, направете пюре от къпините и захарта. Направете чая и след като извадите от водата торбичките, залейте къпиновата смес. Оставете да престои за около час, като разбърквате от време на време. Добавете студената вода и сервирайте.
ЧАЙ ОТ КРУШИ
Какво ни дава?
Освен като цялостен защитник на имунната система, чаят от круша е изключително полезен на кожата. Прави я да изглежда (и да се чувства) по-здрава, по-млада, по-свежа.
Как да си го приготвим?
Измийте, обелете и нарежете 3 средно големи круши. Кипнете 5 ч.ч. вода, след което добавете парченцата плод, захар или мед на вкус и оставете да ври на бавен огън в продължение на 35-40 минути.
Ако тези съвети са ви харесали, харесайте и страницата на Jenite.bg във фейсбук!
25 | 1 |