Почти няма човек, който да не обича мусака. Казват, че тайната е в заливката. Ние пък смятаме, че тайната е в приготвянето с желание и, може би, задължителната капчица любов.
Ако не сте почитатели на каймата или месото въобще, предлагаме ви рецепта за вегетарианска мусака. Също толкова вкусна, но и здравословна.
Продукти:
1 патладжан
2 тиквички
5-6 картофа
1 глава лук
доматено пюре
1 морков
1 зеленчуков бульон
зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
червен пипер на вкус
копър
За заливката:
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
1 лъжица брашно
Начин на приготвяне:
Запържете всички зеленчуци в зехтина за не повече от 10 мин., като през цялото време разбърквате. След това добавете доматеното пюре и бъркайте още малко.
Изсипете всичко в голяма тава. В отделна купичка разтворете бульона в гореща вода и добавете червения и черния пипер, солта, копъра и чубрицата. С получената смес залейте тавата така, че подправките да проникнат равномерно навсякъде.
Сложете във фурната и печете около 30 минути. Добавете заливката и запечете още малко - до получаване на светлокафява коричка.
53 | 1 |