"И никой не разбра, отива си лятото, идва есента...", както се пееше в една песен. Противно на очакванията, новият сезон не ни посреща с кафявите си листа, а с позеленелите от броколи сергии по пазарите. Затова ви предлагаме една рецепта със "зелената" вкусотия, когато цената ѝ е най-изгодна.
Необходими продукти:
1 глава карфиол
1 глава броколи
250 гр сирене
250 гр извара
няколко стръка копър
2 яйца
2 с.л. олио
½ кис.мляко
Начин на приготвяне:
Разделете броколито и карфиола на малки "розички". Накиснете ги в дълбок съд с много вода, за да ги изчистите по-лесно. След това ги задушете в голяма тенджера с малко вода. Докато зеленчуците се приготвят, се заемете със сместа. Натрошете сиренето в купа и добавете изварата. За да се получи хомогенна смес, разбъркайте с 1 яйце. После нарежете на ситно копъра и го добавете в плънката "за цвят".
След като зеленчуците се задушат, ги свалете от котлона. Намажете дъното на йенска тавичка с олиото. Започнете да нареждате броколито и карфиола, като ги редувате. Така ястието ще стане по-цветно. След това сложете и плънката отгоре и между зеленчуците. Печете 20 минути на 180 градуса.
През това време направете заливка от кисело мляко и второто яйце. След като ястието се е запекло, сложете и заливката. Върнете във фурната за около 15 минути, докато се получи златист загар.
По желание може да гарнирате с настърган кашкавал, докато ястието е още топло.
Тази идея за вечеря е много вкусна и дори диетична, ако не добавяте кашкавал. Изключително ароматна и лека е, като ви препоръчваме да акомпанирате с чаша вино.
7 | 0 |