5 неща, които трябва да почистите, след като някой вкъщи е бил болен

5 неща, които трябва да почистите, след като някой вкъщи е бил болен
Pexels

След като сте имали настинка, има няколко основни домакински неща, които трябва да бъдат правилно дезинфекцирани.

Когато вие или някой във вашия дом е бил болен, една от основните грижи е как да предотвратите разпространението на инфекцията. Заразността може да продължи до две седмици, така че дезинфекцията на споделено пространство е от решаващо значение. 

Това е важно, независимо дали се опитвате да предпазите другите членове на домакинството от заболяване или просто се опитвате да избегнете втори кръг от каквото и да е сезонно подсмърчане, което сте хванали.

Обикновената настинка се причинява от група вируси, най-често риновирусът, които се предават предимно по въздушно-капков път и се разпространяват от други хора, които са били заразени.

Ето кои домакински предмети според експертите са от решаващо значение за дезинфекция, след като сте прекарали заболяване, както и допълнителни съвети за поддържане на дома ви свеж през този сезон на настинки и грип:

Предмети за почистване, след като сте били болни

Въпреки че почистването на цялата ви къща от горе до долу би било идеално за "сбогом" на сезонните микроби, има няколко неща, които заслужават вашето внимание първо.

Изперете спалното бельо 

След като приключите с настинката, не забравяйте да хвърлите цялото спално бельо в пералнята. Прекарваме много време в леглата си в почивка, когато сме болни и обикновено кашляме. Има потенциал за разпространение на патогени там и най-добре е да сведете до минимум риска чрез почистване (пране).

Тъй като спалнята може бързо да се превърне в една от най-заразените с микроби зони в къщата, докато сте болни, това е най-доброто място да започнете да почиствате.

Изперете кърпите

Подобно на чаршафите, хавлиите могат да съдържат остатъци от инфекцията и да се предадат на други членове на домакинството.

Като цяло е добра практика да се перат или сменяват кърпите веднъж седмично, тъй като те могат да съдържат патогенни телесни течности, още повече, когато сте болни.

Симптомите на обикновена настинка, като течащ нос и кашлица, могат да изхвърлят телесни течности във въздуха, често "кацайки" върху домакински предмети като кърпи.

Прибори за хранене и пиене

Въпреки че може да е изкушаващо да използвате повторно една и съща чаша за чай през целия ден (или седмицата), най-добре е да си взимате нова чаша всеки път.

Приборите за хранене и пиене могат бързо да приютят микроби. Така че не само трябва да сменяте тези прибори след всяка употреба, но трябва да избягвате да споделяте чаши/прибори с други членове на семейството. 

Най-добре е да не споделяте прибори за хранене и пиене, докато сте болни, за да ограничите разпространението на патогени. Уверете се, че сте почистили старателно приборите, преди да ги споделите с останалата част от домакинството. 

Избършете електрониката си

Вероятността вашият телефон, лаптоп или таблет да са били близо до вас, докато сте били в леглото, е много голяма. Тези устройства могат бързо да се превърнат в безопасно убежище за микроби.

Проучване от 2022 г. предполага, че телефоните, които рядко се почистват, може да са хранилище на патогени.

Дезинфекционните кърпички могат да ви позволят да използвате повторно устройството безопасно след заболяване. 

Избършете всички повърхности, които се докосват често

И не забравяйте да избършете всякакви повърхности, които се докосват често, като плотове или дръжки на врати.

Ключовете за осветление, дръжките на вратите и плотовете трябва да бъдат дезинфекцирани, за да се унищожи всеки останал вирус, който може да се разпространи, ако някой не си измие ръцете добре.

Разумно е да избършете повърхности, върху които може да са засъхнали аерозолни частици, и е добре за общата чистота и хигиена да изперете кърпите и дрехите. 

Други начини да освежите дома си след боледуване

Добре е да държите боклука и спалното бельо отделно, да проветрявате пространството чрез отваряне на прозорци и да дезинфекцирате всички потенциални повърхности, които могат да влязат в контакт с другите, докато сте болни.

Избършете повърхности, почистете с прахосмукачка, изперете, измийте чиниите и избършете повърхностите в банята, включително тоалетни, мивки и душове. Почистването с прахосмукачка и добавянето на дифузер с приятен аромат е приятно допълнение към освежаването на стаята.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay