7 ситуации, в които трябва да избягвате пиенето на вода

7 ситуации, в които трябва да избягвате пиенето на вода

Малко хора отиват във фитнес залата или вечерят, без да пият вода. Въпреки това, твърде голямата консумация на течности може да доведе до някои сериозни проблеми със здравето.  Решихме да разберем кога пиенето на вода може да бъде вредно. Като бонус в края на статията ще ви кажем какво ще се случи с тялото ви, ако пиете прекалено много течности през деня. Ето в кои ситуации трябва да избягвате пиенето на вода:

1. Точно преди лягане

Има поне две причини, поради които трябва да избягвате да пиете вода преди лягане:

Пиенето на вода преди лягане може да доведе до прекъсване на съня. Има голяма вероятност да ви се наложи да уринирате повече през нощта и може да ви отнеме време да заспите отново.

Нашите бъбреци работят по-бавно през нощта в сравнение с деня. Ето защо може да забележите подуване на лицето и крайниците сутрин. 

2. По време на интензивна тренировка

Според учените, прекомерният прием на вода по време на тренировка може да има отрицателни странични ефекти. По време на интензивна тренировка, телесната температура на човека се повишава. Но пиенето на прекалено много вода за разхлаждане по време на тренировка може да доведе до изчерпване на електролитите.

В резултат на това човек може да страда от:

главоболие

гадене

виене на свят

Освен това, прекомерният прием на течности може да бъде опасен за хората със сърдечни заболявания, тъй като увеличава сърдечното напрежение.

Ето защо лекарите препоръчват да пиете вода след тренировка.

3. Ако урината ви е безцветна

Безцветната урина е признак на прекомерна хидратация. Ако имате безцветна урина, вероятно пиете прекалено много вода, дори когато не сте жадни. Това прекомерно пиене на вода може да доведе до ниски нива на натрий, което води до някои сериозни здравословни проблеми, включително и възможно сърдечно заболяване.

4. Когато сте яли нещо наистина люто

Никога не трябва да пиете вода, след като ядете люти чушки, тъй като усещането за парене е причинено от молекулата, наречена капсаицин. Тъй като капсаицинът е неполярна молекула, той може да се разтваря само в други неполярни вещества като мляко. Пиенето на вода само ще влоши положението. 

5. Точно преди, по време на и след хранене

Пиенето на вода по време на хранене може да причини лошо храносмилане. Това се случва, защото устата ни произвежда слюнка с ензими, които са от съществено значение за здравословния храносмилателен процес.

Пиенето на вода по време на хранене намалява слюноотделянето, поради което в тялото ви се натрупва несмляна храна, която може да стане токсична, дори ако ядете здравословна храна. Имайте предвид, че консумацията на студена вода или алкохолни напитки прави положението още по-лошо.

6. Когато водата съдържа изкуствени подсладители

Този съвет ще бъде полезен за хора, които се опитват да отслабнат. Изкуствените подсладители повишават апетита и могат да доведат до наддаване на тегло.

7. Ако вече сте изпили прекалено много вода през деня

Вече споменахме този съвет, но бихме искали да ви напомним, че прекомерният прием на течности води до ниски нива на натрий и неприятни странични ефекти.

Освен това, пиенето на прекалено много вода е вредно за бъбреците, тъй като им пречи да вършат работата си и да регулират важни компоненти в кръвта.

Бонус:

Какво ще стане, ако изпиете твърде много вода?

Пиенето на твърде много вода може да доведе до заболяване, наречено хипонатремия. Лекарите препоръчват да внимавате, тъй като това може да изложи живота ви на риск.

Пациентите с диагноза хипонатриемия страдат от:

припадъци

объркване

виене на свят

депресия

Посочените по-горе ситуации не трябва да бъдат причина за намаляване на количеството на приема на течности до минимум, тъй като водата е от съществено значение за нормалните телесни функции. И все пак е по-добре да не се стига до крайности и да поддържате тялото си нормално хидратирано. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay