6 неща, които могат да причинят обостряне на псориазиса

6 неща, които могат да причинят обостряне на псориазиса
Pexels

Псориазисът е автоимунно разстройство, за което се смята, че се случва, когато вашите бели кръвни клетки произвеждат твърде много определени химикали, което от своя страна предизвиква възпаление. Това кара клетките на кожата да се образуват и умират много по-бързо от нормалното, което води до плътно натрупване на клетки върху кожата ви. Натрупването е под формата на червени плаки, които са характерни за псориазиса.

Въпреки че най-видимите симптоми се появяват върху кожата ви, псориазисът може да има други усложнения, включително повишаване на риска от сърдечни заболявания, диабет и болест на Крон.

След като човек развие псориазис, никога няма да се отърве напълно от него, но симптомите могат да идват и да си отиват. Пристъпите или обострянията на състоянието могат да бъдат предизвикани от редица неща; избягването им може да ви помогне да запазите симптомите си под контрол за по-дълго време. Не всеки с псориазис има едни и същи обострящи фактори, но ето някои често срещани, за които трябва да внимавате:

Инфекция в тялото

Особено инфекция със стрептококови бактерии. Някои хора имат пристъп на псориазис след поява на стрептококи в гърлото, болки в ушите, бронхит, тонзилит или респираторна инфекция. Това има смисъл, защото инфекциите отиват в сърцето на това, което причинява псориазиса: имунната система. Някои хора имат пристъп дори без очевидни симптоми на инфекция, но изследване за стрептококи може да разкрие, че има инфекция в тялото.

Порязване

Кожни наранявания като драскотина или порязване – или дори слънчево изгаряне, ухапване от насекомо или нова татуировка – могат да причинят нещо, наречено феномен на Кьобнер. В този случай лезията се появява в област на тялото, където псориазисът обикновено не се среща. (Псориазисните лезии най-често се появяват по скалпа, коленете, лактите и долната част на гърба.)

Стрес

И инфекциите, и травмите на кожата могат да се разглеждат като физически стресови фактори, но психологическият стрес може също да предизвика обостряне на псориазис. Всъщност стресът е една от най-честите причини за псориазис. За някои хора така се появява и първият епизод на заболяването. Облекчаващите стреса допълнителни и алтернативни терапии като медитация и акупунктура могат да помогнат за намаляване на пристъпите при хора с псориазис. 

Алкохол и тютюнопушене

Намаляването на стреса обаче не винаги е лесно, когато живеете с псориазис. Някои от методите, които хората използват, за да се справят, всъщност могат да влошат състоянието на кожата. Доказано е например, че алкохолът влошава заболяването, особено при мъжете. Пиенето също може да направи определени лечения за псориазис по-малко ефективни.

Пушенето удвоява риска от развитие на псориазис и може да влоши състоянието, ако го получите. 

Всичко в излишък натоварва тялото ви. Спирането на тютюнопушенето наистина може да подобри псориазиса.

Раждане на бебе

При жените хормоналните промени могат да обострят псориазиса. Като цяло по-високите хормонални нива изглежда предпазват от обостряния на псориазис, докато спадащите нива могат да ги влошат. Ето защо псориазисът може да се обостри по време на пубертета, менопаузата и след раждане.

По същата причина псориазисът има тенденция да изчезва при бременни жени. Някои бременни жени с псориазис се подобряват, защото бременността е естествено състояние на имуносупресия. Същото нещо понякога се случва с други автоимунни заболявания, като лупус.

Прием на ново лекарство

Някои лекарства също могат да предизвикат обостряне на псориазис. Те включват литий, който се използва за лечение на биполярно разстройство и други психиатрични състояния; някои лекарства, използвани за лечение на малария; нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен; и някои лекарства за високо кръвно налягане като бета-блокери.

Понякога промяната на лекарствата за кръвно налягане може да помогне. Ако смятате, че дадено лекарство стои зад обостряне на псориазиса, не спирайте да го приемате, без първо да попитате Вашия лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay