Астма- какво представлява и как се диагностицира?

Астма- какво представлява и как се диагностицира?
Pexels

Астмата е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, което засяга бронхите - малките тръбички, които доставят въздуха до белите дробове. Характеризира се с повишена чувствителност на бронхите към различни стимули и със спазми (свивания) на мускулатурата около тях. Тези спазми водят до влошаване на пропускливостта на въздушните пътища и увеличена продукция на секрети, което затруднява дишането. Симптомите на астмата могат да варират от леки до сериозни и включват:

Затруднено дишане

Суха кашлица

Стягане на гърдите

Учестено дишане и свистящ звук при дишане

За диагностициране на астмата лекарите използват различни методи, включително:

История и физически преглед: Лекарят ще се консултира с пациента, за да научи повече за симптомите и медицинската му история. Физическият преглед може да разкрие признаци на астма, като свистящ звук при дишане.

Пулмонални функционални изследвания: Това включва спирометрия, при която пациентът диша в уред, който измерва обема и скоростта на въздуха, който може да издиша. Този тест оценява степента на ограничаване на въздушния поток и се използва за потвърждаване на диагнозата.

Провокативни тестове: Този тип тестове се използват, за да се провокира астматичен отговор при пациента. Например, тестването с алерген може да се използва, ако алергията се предполага като един от факторите, предизвикващи астматични симптоми.

Изследвания на кръвта и алергологични тестове: Те могат да помогнат да се изключат други условия, които могат да предизвикат симптоми, подобни на астма.

Диагнозата астма обикновено се поставя след оценка на симптомите, резултатите от специфични изследвания и изключване на други възможни причини за дихателни затруднения. След поставянето на диагнозата, лечението на астмата включва управление на симптомите с помощта на лекарства и различни стратегии за контрол на околните фактори, които могат да предизвикат пристъпи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay