Вагинална атрофия- какво представлява?

Вагинална атрофия- какво представлява?
Pexels

Вагиналната атрофия, известна още като атрофия на вагината или атрофичен вагинит, е медицинско състояние, при което стените на влагалището стават тънки, сухи и възпалени поради намалена продукция на естроген – женския полов хормон. Това се наблюдава основно по време на перименопаузата и след менопаузата, но също така може да се случи и при жени, които приемат лекарства или са претърпели медицински процедури, които намаляват нивата на естроген.

Симптомите на вагиналната атрофия могат да включват:

Сухота и дискомфорт: Влагалището може да стане по-сухо и по-тясно, като резултат от намаляването на вагиналната смазка. Това може да доведе до дискомфорт, болка и дразнене по време на сексуалния акт или дори по време на ежедневни дейности.

Сексуални проблеми: Сексуалната активност може да стане болезнена поради липсата на смазка и измененията в тъканите на влагалището.

Чувство на стеснение или бариера: Тъй като стените на влагалището стават по-тънки, жените може да усетят чувство на стеснение или бариера при въвеждане на пръст, тампон или други предмети.

Чести инфекции на уринарния тракт: Слабите и сухи тъкани в зоната на уретрата и влагалището могат да увеличат риска от инфекции на уринарния тракт.

Чувство на изгаряне: Някои жени могат да изпитват чувство на изгаряне или сърбеж в зоната на влагалището.

Лечението на вагиналната атрофия може да включва различни подходи. Някои жени се възползват от локални хормонални терапии, като кремове или супозитории, които се прилагат директно върху влагалището. Освен това, употребата на лубриканти и вагинални овлажнители може да помогне да се намали дискомфорта по време на сексуалния акт. Ако страдате от вагинална атрофия, е важно да се консултирате с гинеколог, за да определите най-добрия подход за вашата ситуация.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay