Ечемик на окото- колко дълго продължава и как можете да се справите с него?

Ечемик на окото- колко дълго продължава и как можете да се справите с него?
Pexels

Ечимикът е червена и често болезнена подутина, която се появява близо до корена на миглите или близо до ръба на клепача. Усеща се така, сякаш имате прах или пясък под клепача. Обикновено ечемикът изчезва от само себе си в рамките на една седмица.

Обикновено бактериална инфекция на жлезата на клепача причинява ечемик. Ечемик може да се развие, ако докоснете очите си с мръсни ръце, използвате грим с изтекъл срок на годност, спите с грим или не почистите правилно контактните си лещи.

Симптоми

Продължителността на ечемика зависи от вашите симптоми, които могат да включват:

Подуване на клепача

Болка или чувствителност в близост до ечемика

Зачервяване на клепача

Усещане за чужд предмет в окото

Круста близо до клепача

Например, ако имате тежки симптоми, които не изчезват, или ако ечемикът се увеличи, може да се наложи посещение при лекар. Той може да предпише антибиотици или да предложи разрязване и дренаж на ечемика. В тези случаи заздравяването на ечемика може да отнеме повече от една седмица. Говорете с лекар, ако вашият ечемик не изчезне в рамките на две седмици. 

Лечение

Някои данни сочат, че има стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на ечемика да изчезне по-бързо. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се определят най-ефективните методи за лечение на ечемик. 

Топъл компрес

Някои хора бъркат ечемика с пъпка. Въпреки това, последното нещо, което искате да направите, е да го спукате. Изстискването на ечемика може да доведе до инфекция. Вместо това, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е просто да не го докосвате. Ечмиците обикновено се оттичат и заздравяват сами.

Въпреки че ечемиците обикновено изчезват, топъл компрес може да помогне за по-бързо заздравяване. Първо, старателно измийте ръцете си. След това намокрете кърпа с топла вода и поставете компреса върху засегнатото око за 15 минути, повтаряйте това четири пъти дневно.

Внимавайте за температурата на водата, когато навлажнявате кърпата. Прекалено високите температури могат да изгорят или попарят деликатната кожа около очите ви. Също така внимавайте да не използвате повторно кърпи, за да избегнете разпространението на инфекцията.

Нежен масаж

Масажирането на засегнатия клепач със сапун може да помогне да се отървете от бактериите. Първо измийте добре ръцете си със сапун и вода. След това внимателно масажирайте клепача си с физиологичен разтвор или бебешки шампоан.

Антибиотици

В някои случаи могат да се използват локални антибиотици за лечение на ечемик. Изследванията относно необходимостта от локални антибиотици обаче са неубедителни.

Обикновено антибиотикът се нанася локално, но може и да се приема перорално, при по-тежки случаи. 

Разрез и дренаж

Рядко, но ако ечемикът стане твърде голям, може да се наложи лека операция. Офталмолог ще извърши разреза и ще дренира кистата с помощта на локална анестезия. След това те ще ви наблюдават в рамките на два до три дни. Офталмологът вероятно ще изпрати ечемика за биопсия, за да се увери, че не е рак. 

Ечемикът е заразен

Бактериите, които причиняват ечемик, се разпространяват. С други думи, бактерията може да се разпространи в другото ви око или в очите на някой друг. Така че бъдете внимателни и не докосвайте очите си, без да сте измили ръцете си. Освен това се въздържайте от споделяне на грим с приятели.

Предприемете следните стъпки, за да предотвратите бъдещи ечемици:

Винаги мийте ръцете си със сапун и вода, преди да докосвате очите си

Никога не споделяйте грим за очи или четки с когото и да било

Изхвърлете гримовете с изтекъл срок на годност

Винаги махайте грима преди лягане

И накрая, избягвайте да прикривате червено или възпалено око с грим. Ечимикът може да се появи и да изчезне след няколко дни. Окото ви обаче може да не се е излекувало напълно. По време на лечението избягвайте да използвате грим за очи като спирала. Ако е възможно, избягвайте да използвате и контактни лещи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay