Избягвайте тези храни, ако имате подут стомах

Избягвайте тези храни, ако имате подут стомах
Canva

Ако сте предразположени към подуване на стомаха, следва да обърнете внимание на храните, които консумирате. Съществуват определени храни, които са способни да предзвикат така неприятните газове и подуване, повече от други. Ето какво трябва да спрете да консумирате, ако сте предразположени към подуване на стомаха:

Газообразуващи храни

Храни като лук, чесън, броколи, капия, грах и фасул може да предизвикат излишно газообразуване в стомаха. Избягвайте ги или ги консумирайте в умерени количества.

Газирани напитки

Газираните напитки съдържат въглероден диоксид, който може да допринесе за по-голямо подуване на стомаха. По възможност избягвайте газирани напитки.

Лактоза

Ако сте лактозно нетолерантни, продукти като мляко и сирене могат да предизвикат подуване и дискомфорт. Избягвайте ги или се насочете към безлактозни алтернативи.

Храни, богати на фибри

Това са пълнозърнест хляб, цели зърна и кашкавал и могат да предизвикат излишни газове. Вместо това, изберете по-леки източници на фибри.

Пикантни и подправени храни

Ядете подправени храни като чили и къри с умереност, тъй като те могат да дразнят стомаха и да предизвикат подуване.

Захари и изкушения

Храни, богати на захари и изкушения като бисквити и сладолед, могат да предизвикат газове и подуване при някои хора. Ограничете тяхната консумация.

Храни, консумирани набързо

Храни, консумирани бързо и в спешни ситуации, могат да доведат до гъсто напуване, тъй като по-големият въздух, който гълтате по време на бързо приемане на храна, може да се задържи в стомаха.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay