Има ли риск за здравето, ако носите външни дрехи в леглото ви

Има ли риск за здравето, ако носите външни дрехи в леглото ви
Canva

В някои дни е нормално да искате да седнете и да се отпуснете веднага щом влезете в жилищното си пространство, преди да правите нещо друго. Но тук идва досадната част - трябва да свалим външните си дрехи и да ги сменим с домашни. Седенето на дивана с дънките, с които сте били на работа не е особено проблем - все пак и гостите ви седят там с дрехи от наъвн. Но ситуацията е съвсем различна, когато става дума за леглото ви.

Можем да обсъждаме тази тема с дни, но истинският въпрос е дали е безопасно от научна гледна точка да носите дрехите, с които сте били през целия ден в или върху леглото си. Гермафобите може да не намерят отговора за приемлив, но всъщност няма сериозни опасности за здравето, свързани с носенето на вашите външни дрехи, докато се излежавате у дома. Въпреки че мнозина искат да се чувстват чисти, когато лягат в леглото, не е задължително да се разболеете, ако си легнете по дънки.

Има обаче изключения от това правило, както и начини за намаляване на риска от заразяване с болест. Миенето на ръцете трябва да е задължително, когато се връщате вкъщи. Въпреки че не е кой знае какво, понякога "външните дрехи" могат да допринесат за рискове за здравето.

Въпреки че е малко вероятно облеклото, което сте носили през целия ден, да е достатъчно хигиенично за спално бельо, според микробиолога Филип Тиерно, доктор по медицина, това не представлява риск за здравето.

Тиерно отбеляза, че е напълно нормално да имате контакт с различни микроби през обичайния си ден - в метрото, в ресторантите, в офиса и че те няма как да бъдат избегнати. Ако имате нормален, стабилен имунен отговор, трябва да можете да се предпазите от тях. Повечето предавани болести се предават от човек на човек чрез индиректен или директен контакт, вместо да "замърсят" леглото ви от "външните дрехи". Това означава, че е по-вероятно да се разболеете, ако някой заразен кашля близо до вас или ако докоснете нещо, което заразеният човек е докосвал наскоро.

Според Русо влакната в дрехите ни всъщност могат да помогнат за предотвратяване на предаването на частици от болестта, като ги улавят до известна степен. "Патогените не са толкова бионалични, колкото ако някой кашля и вие го вдишвате директно, например", обяснява той.

Все пак е възможно вторично излагане на патогени

Въпреки това не е невъзможно нашите дрехи да играят жизненоважна роля при заразяване с някаква болест. Шансовете са ниски, но все пак има малка вероятност патогенът да си проправи път от дрехите или мебелите ви и да влезе във вашата система, което е известно като вторична експозиция. Ако сте прихванали вреден патоген, докато сте били навън и след това сте докоснали мястото, където е попаднал върху дрехите ви, достатъчно дълго, за да се прехвърли и незабавно сте осъществили контакт с устата, носа или очите ви, може да се разболеете от нещо.

Все пак вторичното излагане може да бъде предотвратено чрез редовно миене на ръцете. Освен личната хигиена, трябва редовно да перете чаршафите си, за да предотвратите укриването на алергени, като цветен прашец, косми от домашни любимци и акари. Поленовите гранули и спорите на мухъл на открито могат да полепнат по дрехите и косата ни, когато сме на открито. Носенето на тези дрехи в леглото може да въведе тези алергични тригери в спалното ви бельо.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay