Как да се справите с киселините, без лекарства

Как да се справите с киселините, без лекарства
unsplash

Киселините са болезнено или парещо усещане, което може да се появи точно под или зад гръдната кост. Най-често се причиняват от киселинен рефлукс или хронично състояние, наречено гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). 

Домашните средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите на киселини или да предотвратят появата им. Научете повече за тези трикове, както и кога да отидете на лекар:

Домашни "лекарства" за киселини, които да опитате

Възможно е леките случаи на киселини да се лекуват у дома. Някои неща могат да помогнат за облекчаване на този симптом, когато се появи, и могат да помогнат за предотвратяването му изобщо.

Ето някои стратегии, които могат да осигурят облекчение:

Повдигнете леглото

Добре е да изчакате два до три часа след хранене, преди да легнете.

Спането с повдигната глава също може да помогне за избягване на киселини. Повдигането на главата на 15 см по-високо от стомаха може да помогне да спрете движението на храната нагоре по хранопровода.

Това може да се постигне чрез използване на допълнителни възглавници.

Дъвчете дъвка

Дъвката е лесен начин за облекчаване на леки случаи на киселини.

Когато човек дъвче дъвка, се произвежда слюнка. Слюнката съдържа ензими, което я прави леко алкална. Когато се поглъща слюнка, това може да помогне за намаляване на киселините. Установено е, че дъвченето на дъвка без захар в продължение на 30 минути след хранене може да намали рефлукса, често срещана причина за киселини.

Въпреки това консумацията на твърде много изкуствено подсладена дъвка може да причини диария при някои хора. Поглъщането на въздух, докато дъвчете дъвка, също може да доведе до газове и подуване на корема. Най-добре е да дъвчете дъвка в умерени количества, за да избегнете проблеми като газове. Също така е най-добре да избягвате ментови дъвки. Ментата може да отпусне пръстена от мускули, свързващ хранопровода със стомаха, наречен долен езофагеален сфинктер, позволявайки на съдържанието на стомаха да се върне обратно.

Вземете антиацид

В някои случаи лекарят може да препоръча антиациди за лечение на киселини, които са леки. Те не трябва да се използват всеки ден или в случай на тежки симптоми, освен ако не са препоръчани от лекар.

Антиацидите могат да бъдат закупени без рецепта. Те могат да причинят странични ефекти като запек или диария. 

Избягвайте дразнещи храни

Някои хора, които изпитват киселини, може да открият, че определени храни могат да предизвикат симптомите им или да ги влошат.

Храните, които са дразнещи, са:

Пикантни храни

Храни с високо съдържание на мазнини

Мента

Кафе

Шоколад

Алкохол

Цитрусови плодове

Домати

Пийте мляко

Изпиването на чаша студено мляко може да помогне за облекчаване на киселините, но мненията по този въпрос са смесени.

Млякото и млечните продукти не са в списъка на "отключващите храни". Алкалните ефекти на млякото може да го превърнат в успокояваща напитка, но то също може да направи нещата са по-лоши. Мазнините и протеините в млякото могат да причинят влошаване на киселините. 

Помислете за прием на сода за хляб

Содата бикарбонат може да е леснодостъпно домашно лекарство за киселини, но трябва да се използва умерено.
Содата за хляб (натриев бикарбонат) е алкална и може да помогне за неутрализиране на киселинността. Някои изследвания показват, че е безопасно да се използва от време на време, но прекомерната употреба може да доведе до алкалоза. Това може да доведе до симптоми като повръщане, гадене, мускулни спазми и объркване. Содата за хляб също е с високо съдържание на натрий, което може да попречи на усвояването на някои лекарства.

Намалете мазнините по корема

Прекомерното количество мазнини в коремната област е един от най-големите рискови фактори за киселини.
Отслабването е добра идея, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване. Затлъстяването води до повишаване на налягането в стомаха, което от своя страна избутва съдържанието на стомаха в хранопровода, което може да причини киселини.

ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест) е сериозна форма на киселинен рефлукс, която причинява киселини. При някои хора с наднормено тегло симптомите на ГЕРБ ще изчезнат, когато човекът свали 5-10 кг.

Откажете пушенето

Спирането на цигарите, ако пушите, е ефективен начин за намаляване на симптомите на киселини.

Също така е добра идея да спрете употребата на всякакви други тютюневи изделия. Химикалите, открити както в цигарите, така и в тютюна, могат да отслабят мускулите, разположени в долната част на хранопровода (долния езофагеален сфинктер). Когато това се случи, храната или киселината от стомаха може да премине в хранопровода, причинявайки киселини.

Джинджифил

Джинджифилът може да помогне при различни стомашно-чревни оплаквания като гадене или стомашни болки. Може също да помогне за намаляване на киселинния рефлукс, който може да причини киселини. Но трябва да се използва умерено.

Някои изследвания предполагат, че може да намали производството на киселина в стомаха, но са необходими повече изследвания в тази област. 

Сменете облеклото си

Дрехи, които са стегнати около кръста, могат да притискат стомаха. Това може да принуди храната да се върне обратно в хранопровода, причинявайки киселинен рефлукс и киселини.

Носенето на широки дрехи и избягването на колани, които са стегнати около кръста, може да помогне за намаляване на симптомите на киселини.

Кога трябва да посетите лекар?

Важно е киселините да се лекуват, тъй като рефлуксът може да увреди лигавицата на хранопровода.

Трябва незабавно да посетите лекар, ако имате киселини и:

Имате усещане за парене, притискане или натиск в гърдите (това може да означава инфаркт)

Имате черни или кафяви изпражнения

Повръщате кръв или нещо, което прилича на утайка от кафе

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay